Анализи

Огоньок: Не е заговор! Карантината е политически модел за световно господство на глобалния елит

Огоньок: Не е заговор! Карантината е политически модел за световно господство на глобалния елит

 

concept-new-world-order-geopolitics-covid-coronavirus-outbreak-showing-d-rendered-illustration-virus-as-181239372

 

 

 

 

„Мнозина питат, кога най-после ще можем да се върнем към нормалния живот. Накратко: Никога! Формира се „нова нормалност“, коренно различна от тази, която постепенно ще оставим след себе си, пише Дмитрий Косирев в материал за последния брой на списание „Огоньок“, препечатан от вестник „Коммерсанть“.

 

 

 

 

 

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

 

Това е цитат от есе, което вече е обявено за „Книга на годината“, ако не и „Скандал на годината“. Авторите ни обясняват – вече няма да има собственост, пари, демокрация, тъй като умишлено и успешно унищожихме света до такава степен, че няма връщане назад.

 

 

 

 

Книгата е озаглавена COVID-19: The Great Reset. Написана е през лятото на 2020 г. от Клаус Шваб (човекът, който е създал и ръководи форума в Давос) и левия футурологичен журналист Тиери Малерет.

 

 

 

Какво твърдят обикновено теоретиците на конспирацията? Това, че – според тях – шепа могъщи хора тайно седят някъде, стъпка по стъпка, изпълнявайки програмата за унищожаване на живота ни, и го правят заради неограничената си власт. Започвате да разпитвате такъв параноик със смях – къде са доказателствата за вашата конспирация? Присъстващите имат само собствени заключения. И тук разговорът завършва.

 

 

Но ако всичко се прави открито, нагло и се пишат книги-манифести… Ако лозунги или формули от тази книга отдавна присъстват в речите на канадския премиер Джъстин Трюдо или хора от предизборния екип на Джо Байдън („нова нормалност“, „ерата на медицината“, „изграждане на всичко обратно, но по-добре“), тогава това вече не е конспирация. Това е предизвикателство за нас, опит за сплашване – успяхме, но вие се провалихте и сте безсилни.

 

 

 
Кои са тези хора, които смятат, че вече са спечелили: в множество коментари в „Голямото презареждане“ се назовават Джеф Безос, семейство Уолтън, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс – как може без него. Всички те са персонажи, които всеки януари отиват при Шваб в същия Давос, точно на тази конференция. Въпреки че има и други със същия мащаб на богатството.

 

 

 

 

Коментаторите на книгите на Шваб ни напомнят: Давос е мястото, където милиардерите идват, за да обяснят на милионерите как трябва да живеят бедните.

 

 

 
Разбира се, най-интересният въпрос е вирусът, присъстващ в заглавието на книгата. И канадският Трюдо обяснява: вирусът беше полезен, „тази пандемия ни даде възможност да се рестартираме“. Шваб, отново в прав текст, казва, че пандемията е показала „колко бързо можем да направим промени в начина на живот“. И все пак той призовава политиците да не разхлабват ограниченията, да не вдигат карантините, колкото и масова да е съпротива срещу тях.

 

 

Буквално така: „Проблемът с десинхронизацията между две групи (тези, които взимат решения и обществеността), чийто хоризонт е много различен, е остър и ще бъде трудно да се справим с него в контекста на пандемия … Те могат да се смутят от стреса и да станат „непокорни“: ще приемем ли режим на изолация? Готови ли сме да спазваме правилата или не?“ Така че, казва Шваб, съпротивата на непокорните трябва да бъде смазана по различни начини. Например, общ за болшинството страни документ за незаразност, според който ще пускат или не на самолет, през границата, на футболен мач… И много други.

 

 

 

 
Ние и сами се досещахме за вируса. Коментиращите Шваб сега анализират опитите на приблизително същите сили да предизвикат огромна глобална паника през 2009 г., когато имаше свински грип, но тогава не се получи. Но днес, благодарение на господството на социалните мрежи и техните жертви, се получи с първото попаднало масово заболяване. Да, то не може да се сравни с предишните. Свинският грип, както показват официалните американски данни, засегна 1,4 милиарда души, т.е. според този показател той беше 25 пъти по-страшен от коронавируса. Може би 575 хиляди са починали от него (Световната здравна организация не гарантира за тази оценка, но я привежда) и като цяло смъртността от „свинския“ е била много по-висока. Но тогава светът отказа да се рестартира…

 

 

 

 

А сега списанието The American Thinker насочва вниманието ни към очевидното: не толкова вирусът унищожава обществото, колкото самите карантинни мерки, за които Шваб настоява да се прилагат със сила и в бъдеще, за да се доразбие света.

 

 

 

И това въпреки факта, че няма доказателства, че карантините (или маските) помагат в медицинската област. Американският институт за икономически изследвания (AIER) изчислява щетите от карантините, този постоянно актуализиран документ се нарича „Цената на локдауните“. Оказва се, че в САЩ е регистрирано нарастване на всичко.

 

 

Процентът на психични заболявания, злоупотреба с наркотици, безплатно разпространение на храна, крайна бедност, недохранване, безработица, недобросъвестни болести, кражби и убийства, фалити. Вярно е, че нещо е намаляло – продължителността на живота.

 

 

Заключение: Америка е почти унищожена от карантините, но… Доналд Тръмп им се противопоставяше от самото начало. В резултат на изборите срещу него мошеничеството премина всякакви мислими граници. Алла Шваб: открито, нагло и безпощадно.

 

 

Как да разбираме случващото се? На какво прилича от световните исторически примери? Норвежкият политолог Пол Щайгън казва, че планът на Шваб означава „възраждащ се фашизъм в нова форма“. Според него това е неограничена диктатура на финансовия капитал, класова война за цялостен трансфер на властта и богатството от работническата класа и средната класа към господстващата.

 

 

 

Но приспособяването на новите явления от световната история към епизодите от миналото не е най-добрият начин да се обясни нещо. Историята винаги е готова да ни предложи напълно нови гадни неща, на фона на които специална форма на агресивен расизъм, тоест националсоциализмът на Хитлер, ще изглежда дреболия. Тогава би било по-подходящо да си припомним крайната форма на марксизма, тоест троцкизма, който не се занимаваше с нациите и мислеше глобално.

 

 

 

И така четем в Шваб: „Ако демокрацията и глобализацията се разширят, тогава няма да има място за националната държава“. Демокрацията ще се разшири? Всъщност, според Шваб, това, което човечеството е развивало от векове, това, което традиционно наричаме демокрация и нашите права, няма да съществува. Всичко ще се решава от неотчитащи се пред никого групи експерти и то не само в областта на медицината. А зад тях – а Шваб казва това директно – трябва да стоят глобални корпорации „със социална отговорност“. Правителствата и народите ще останат в миналото (вместо тях трябва да се създаде единна биомаса) и това определено не е фашизъм с неговия култ към германската нация.

 

 

Да кажем, че това е глобализъм, един от идеолозите на който показа лицето си и истинските си цели. Няма значение коя дума е по-подходяща тук. Но корпорациите, които искат да управляват такъв свят, трябва да се вгледат отблизо. Например, за да се изчисли с какви активи функционира информационното лоби или медицинското лоби в глобален мащаб.

 

 

 

И ги сравнете – добре, поне в американски мащаб, по отношение на бюджетните разходи – с военно-индустриалния комплекс, който за наше учудване днес е в пъти по-беден и по-слаб от новите глобални чудовища. И тогава навикът на военно-индустриалния комплекс да започва безкрайни войни ще ни се стори детински, като по същество подхранва развитието си с човешки страх от непознати. Има много по-големи страхове – например за вашето здраве. И ако от войната, както изглеждаше на някого, можете да се скриете в някой тих ъгъл на планетата, то сега…

 

 

 

И сега най-важното: Те все още не са спечелили. Шваб побърза да се зарадва.

 

Епицентър

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023