Политика

Ответна реакция: Русия гони наш генерал в отговор на изгонването на нейния военен аташе от София?

Ответна реакция: Русия гони наш генерал в отговор на изгонването на нейния военен аташе от София?

830538F2-6E81-48CD-A004-1BC544AD847E_w1080_h608_s

 

 

 

Русия най-вероятно ще изгони от Москва българския аташе по отбраната генерал-майор Тодор Дочев като ответна реакция на изгонването от България на нейния военен аташе полк. Василий Сазанович, който бе обвинен от властите в София в шпионаж, научи Lupa.bg от свои източници в Русия. Руският военен, който има дипломатически имунитет, и не може да бъде разследван от чужда държава, трябва да напусне България в срок от 72 часа. 

 

 

 

 

Това е най-високопоставения руски дипломат, обявяван за нежелан от България. Според източници от прокуратурата полковникът е ръководил шпионската мрежа на руското военно разузнаване (ГРУ) на наша територия.

 

 

 

 

Изненадващо самоличността на изгонения дипломат бе обявена от руското посолство в София. От дипломатическата мисия заявиха, че Москва си запазва правото на ответни действия. Това означава, че в близко време руското Министерство на външните работи ще обяви за персона нон грата наш високопоставен дипломат, чийто ранг се равнява на изгонения му от София руски колега, обясниха пред Lupa.bg запознати с дипломатическата практика при подобни шпионски игри.

 

 

 

 

Именно аташето по отбраната на България в Москва ген.-майор Тодор Дочев отговаря по дипломатически ранг на полк. Василий Сазанов, който официално се води военен, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в София. Българският дипломат има по-високо военно звание от руския разузнавач, но в случая от значение е официалната им дипломатическа позиция.

 

 

 

Малко вероятно е Москва да изгони помощник военния ни аташе подполковник Митко Борисов, по-скоро реципрочният отговор означава от Русия да си тръгне именно ген. Дочев, който бе заместник-командващи на Съвместното командване на силите (СКС) в България.

 

 

 

Ген.-майор Тодор Дочев

 

 

 

Мандатът в Москва на 57-годишния български генерал изтича през април догодина. През 1986 г. завършва Висшето народно военноартилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен със специалност „Автоматизирани системи за управление за ПВО на ВВС“. През 1998 г. завършва Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна със специалност „Радиолокация и радионавигация за ВМС“.

 

 

 

 

 

От 1998 до 2000 г. е командир на поделение 28540 в село Труд, Пловдивско. Между 2000 и 2003 г. е старши-помощник началник на отдел „Въздушен и морски суверенитет“ в Главното оперативно управление на Генералния щаб. През 2003 г. е назначен за старши национален представител и командир на контингент в Афганистан. На следващата година е оперативен офицер в Групата за управление контингента в Ирак. От 2004 до 2005 г. е заместник-старши национален представител и командир на контингент в мисиите SFOR и EUFOR в Босна и Херцеговина.

 

 

 

 

Бил е началник на Националния военен университет „Васил Левски“, както и на Военна академия „Г. С. Раковски“. Последната му длъжност преди да замине на дипломатически пост в Москва е  заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

 

 

 

Централата на ГРУ в Москва

 

 

 

Изгоненият от България руски разузнавач полк. Василий Сазанович официално ръководи цялата военна секция на руското посолство в София, като има множество контакти в средите на Българската армия и на чуждестранния дипломатически корпус. Смята се, че полковникът от ГРУ е бил прекият ръководител на изгонените от българските власти през септември т.г. други двама руски разузнавачи под дипломатическо прикритие – Сергей Николашин и Вадим Биков.

 

 

От лаконичната информация тогава се разбра, че Николашин и Биков са събирали сведения за закупуването на американските изтребители F-16, за проектите за модернизация на армията и за сделките на нашия военно-промишлен комплекс.

 

 

 

Източници от българските спецслужби твърдят, че руското военно аташе е събирало секретни сведения за планирането и провеждането на българска територия и в района на Черно море на съвместни учения с участието на наши и чуждестранни военни под егидата на НАТО. Като подчертан интерес за полковника от ГРУ било присъствието на въоръжени формирования и военна техника на американската армия.

 

 

 

Полк. Сазанович държал да разполага с пълната информация за логистиката, бройката на участниците, видовете бойна техника, които се включват в тренировъчните мисии, както и сведения за механизмите по осъществяване на взаимодействието между структурите на НАТО и съюзническите подразделения.

 

 

 

Според данните на ДАНС и Специализирана прокуратура, за да се добере до нужната му информация, руснакът осъществил контакт с български гражданин, разполагащ с достъп до тайната информация за дислоцирането на военнослужещите от армиите на САЩ и други страни членки на НАТО, участващи в учения в България. Това обяснява и защо посолствата на САЩ и Великобритания у нас реагираха мълниеносно на изгонването на руския разузнавач, като подкрепиха решението на българските власти.

 

 

 

 

В края на миналата година България отказа виза на руски дипломат, който трябваше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София.

 

 

 

Сградата на руското посолство в София

 

 

За пръв път от 2001 г. България изгони руски дипломат през 2019 г. Година по-рано правителството отказа да експулсира руски дипломати във връзка с отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания. Така България остана една от малкото страни-членки на ЕС, които не споделиха заключенията на западните служби, че Русия стои зад покушението.

 

 

 

Руският военен аташе е шестият дипломат през последните две години, изгонен от българските власти по обвинение в шпионаж. На 25 октомври 2019 г. в София руски дипломат беше заподозрян в работа в специалните служби. Той беше изгонен, Русия отговори по огледален начин.

 

 

 

 

На 24 януари 2020 г. още двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата в България. Тогава не бе съобщено за отговора на руската страна.

 

 

 

На 23 септември 2020 г. българското външно министерство отново обяви експулсирането на двама руски дипломати, като ги обвини, че събират информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на военната техника. В отговор Русия обяви двама служители на българското посолство за персона нон грата.

 

 

 

 

А на 9 септември 2019 г. прокуратурата обвини в шпионаж в полза на Русия председателя на Движение „Русофили“ Николай Малинов, който наскоро оглави русофилската партия „Възраждане на Отечеството“.

 

 

 

Русия се разгневи

 

 

 

 

България, която не за първи път гони от страната руски дипломати, стана рупор на тезата на НАТО за „руската заплаха“, заяви днес шефът на комисията по външните работи на Съвета на федерацията – горната камара на Федералното събрание – Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

 

 

 

„България е назначена от натовските покровители за рупор на тезата за „руската заплаха“. Да бъдеш рупор на амбиции и интереси на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако тя не е готова да се отказва от своя суверенитет заради лъжливо разбрани съюзнически задължения“, каза Косачов пред журналисти.

 

 

 

Константин Косачов

 

 

 

Руският политик подчерта, че България далеч не за първи път гони руски дипломати. „Трудно е да си представим какво толкова особено биха могли да проучват руските дипломати в България“, отбеляза сенаторът.

 

 

 

 

Председателят на комисията по международните отношения на Държавната Дума – долната камара на парламента – Леонид Слуцки заяви пред журналисти, че България не за първи път гони руски дипломати, обвинявайки ги без доказателства в шпионаж.

 

 

 

Леонид Слуцки

 

 

 

„С това София подгрява градуса на русофобската истерия“, каза руският депутат и отбеляза, че този път се разиграва картата на НАТО – „някой уж се опитвал да получи сведения за числеността на военнослужещи по време на учения“, предаде ТАСС. По думите на Слуцки това се прави „явно с цел да се поддържа митът за руската агресия и заплаха“.

 

 

 

Подобни действия в дипломатическата практика не остават без отговор. Уверен съм, че Русия, както винаги, ще реагира адекватно и своевременно, каза той.

 

 

Лупа БГ

 

lupa.bg

Политика

More in Политика

171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024