Политика

Радев: „Мутри вън“ е думата на 2020 година. Аз обединявам българите срещу статуквото и беззаконието

Радев: „Мутри вън“ е думата на 2020 година. Аз обединявам българите срещу статуквото и беззаконието

 

big_23

 

 

Президентът на Република България направи изявление, което ще има широк отзвук. Думите на Румен Радев най-вероятно отново ще доведат до напрежение между него и управляващите.

„Мутри вън“ е думата на 2020 г., обяви президентът Румен Радев в предаването „Годината“ на „Дарик“. 

 

 

 

Половин година по-късно пак бих излязъл пред президентството с вдигнат юмрук, коментира държавният глава и посочи, че винаги застава на страната на хората, когато те изразяват своите позиции.

 

 

Аз обединявам българите срещу статуквото, срещу беззаконието и несправедливостта, каза Румен Радев. По думите му в това усилие трябва да бъдем единни.

 

 

 

Защото ако имаме криза, ако сме държавата с най-голяма смъртност в ЕС, то е именно заради характера на това управление. Има ли разгърната програма и методика за тестове? Има ли таргетирано тестване на определени рискови групи? Трябваше да бъдат предприети такива стъпки, за да имаме информация. Правителството сутринта взема едно решение, следобед го отменя, коментира държавният глава.

 

 

 

 

За да се вземе някакво решение, трябва да има информация, обясни президентът във връзка с отказа си да свика Консултативен съвет заради кризата с коронавируса. България е страната с най-малко тестове за коронавирус на глава от населението, посочи Румен Радев.

 

 

 

 

По думите му в България няма баланс между социалните, икономическите и здравните мерки. „Не се състави ясен план. Много държави показаха, че може да има такъв план и той може да работи.“

 

 

 

 

В работата на експертите аз няма да се меся. Те са хората, които трябва да кажат колко да продължат мерките, но това не трябва да става на базата на догадки, заяви президентът, попитан дали е съгласен с решението за удължаване на противоепидемичните мерки.

 

 

 

 

На деветия месец, откакто кризата вършее, ние приехме Национален план за готовност при пандемия. Това е сарказъм, коментира държавният глава. По думите му, планът за ваксинацията трябва да обхваща първо най-рисковите групи – медиците, лекарите и т.н.

 

 

 

 

Недоверието към ваксините е огромно. Трябва да бъде разгърната една много сериозна кампания от медицинските специалисти – да обяснят какво точно се случва, как трябва да се случи. Трябва да има информирано съгласие, когато се предприемат подобни мерки. Няма нужда да се играе този политически театър – политиците първи на ваксината. Важно е медиците да дадат пример. Ако отида да се ваксинирам с първата партида от 5000 ваксини, веднага ще излезе заглавие „Радев отне шанса за живот на някого”, коментира президентът.

 

 

 

 

Моят проблем с правителството е, че аз предлагам много неща – и устно, и писмено, но те не се чуват, каза Румен Радев.

 

 

 

Всеки ден с това управление е пагубно за България. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и хората, и социолозите. Указът за датата за изборите ще го дам, както е по Конституция, обяви държавният глава.

 

 

 

 

По думите му от много време сме, освен във всички останали, и в духовна криза. Всеки, който иска да управлява, трябва да покаже, че може да се справя с кризите, каза Румен Радев и добави, че ясно е казано, че ни чакат кризи.

 

 

 

Според президента не се е стигнало до предсрочни избори заради „безочието на управляващите“.

 

 

 

Аз не ръководя НСО, крайно време е това да се разбере, заяви Румен Радев по повод акцията на Росенец, която малко по-рано пред радиото коментира Христо Иванов.

 

 

 

Имаме стратегии и планове за управление на водните ресурси, само че нямаме система за мониторинг, каза президентът във връзка с водната криза.

 

 

 

 

Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите, отговори Румен Радев попитан защо Банковият съюз допуска правителство, което президентът определя като състоящо се от мутри.

 

 

 

 

Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика, посочи държавният глава.

 

 

 

На абсолютно единна позиция сме с правителството по темата РС Македония. Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, коментира Румен Радев, пише Novini.bg.

 

 

 

 

Никога не съм атакувал самия самолет или държавата, която ни го предлага. Против това съм страната ни да харчи такива суми без прозрачност, каза още президентът във връзка със сделката за F-16.

 

 

 

Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение по повод записите с гласа на премиера, каза Румен Радев по повод обявяването на персона нон грата на руския дипломат, обвинен в шпионаж.

 

Дарик

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024