Политика

Радев: Скоро ще има правителство, което ще работи за гражданите, а не за тесни кръгове (ВИДЕО)

Радев: Скоро ще има правителство, което ще работи за гражданите, а не за тесни кръгове (ВИДЕО)

phpulgk6q_800x_

 

 

 

 

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове. Това заяви президентът Румен Радев при представяне на Проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление.

 

 

Според президента новото правителство “няма да взема за изключително кратко време решения в рамките на минути за милиарди без достатъчно обосновка и информация”. “Убеден съм, че ще имаме правителство, което с тези амбиции, ние трябва да направим така, че да разполага със съответните технологични инструменти, информационна база и механизми да взема научнообосновани решения на базата на научни анализи. Това е целта, която си поставям. Ако искаме този подход да успее, трябва да имаме ясни принципи и цели, които да ни водят към модерна, демократична и европейска България. Ако искаме България да започне да прогресира с бързи темпове, образованието трябва да стане стратегическа национална цел и то не само образованието в училище, но всички тези извънкласни форми, които се явяват допълнение и надстройка на училищното образование“, подчерта той.

 

 

 

 

Според президента Планът за възстановяване и устойчивост, приет от правителството, не трябва да се превръща в поредно средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. „Не, че те не са важни, разбира се, но този план е огромна възможност не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за България предизвикателства. Неведнъж съм споделял, че каквито и социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не се засили гражданският контрол върху работата на правителството и докато не се установят ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства. Процесите и силната гражданска енергия от това лято ми дават основание да вярвам, че към 2023 г., когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ние ще сме успели да променим и да дадем съответните и конституционни, и законови, и организационни промени в тази насока, но няма да имаме технологичните инструменти“, допълни той.

 

 

 

 

Радев отбеляза, че сроковете за обществено обсъждане на Плана са били изключително кратки. Той обърна внимание, че “обсъждането” приключи на 29 ноември, от друга страна планът ще бъде внесен окончателно в Европейската комисия чак на 30 април. “В този период правителството тепърва ще разработва важни проекти. Ще има възможност да ги сменя и изменя и това ще става извън обществено обсъждане. При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло неговият проект. Крайната цел е финансовите средства да бъдат управлявани по заложения от правителството начин“, посочи президентът.

Президентската институция е избрала не да представя свое становище, а да представи конкретни проекти, въпреки краткото време.

 

 

 

 

Сред проектите, които бяха представени беше изцяло нова енергийна стратегия на Асен Василев. Той е учил в Харвард и беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. Василев смята, че трябва да се изработи изцяло нова енергийна система базирана на възобновяема енергия. Тя трябва да комбинира слънчева и геотермална енергия, а система от каскади от ПАВЕЦ да служи за съхранение на добитата енергия. Той предлага да се изгради и ВЕЦ на Дунав, който да е без стени, а с турбини, което е много по-екологичен вариант и може да има мощността на бъдещата АЕЦ “Белене”.

 

 

 

Проектът представен от Василев предвижда използването на геотермалния ресурс на България. “В Дунавската равнина има море от топла вода”, каза Василев. Само най-малкия и плитък резервоар имал енергиен потенциал от 12 000 мегавата. Там температурата на водата е 80 градуса. “Ако се комбинират със слънчева енергия става непрекъсваеми ресурс”, каза Василев. Според него тази система ще е много по-евтина от планираната АЕЦ „Белене“.

 

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024