ОБЩЕСТВО

Честито Рождество Христово! И Бог да е с нас!

Честито Рождество Христово! И Бог да е с нас!

1577199867

 

 

 

Честито Рождество Христово!

Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници – Рождество Христово (Коледа), на който се чества рождението на Божия син – Исус Христос. То е описано в евангелията на Лука и Матей.

 

 

 
Те разказват за родителите на Иисус – Мария и дърводелецa Йосиф, потомък на самия цар Давид. Те пътували от град Назарет към град Витлеем, родното място на Йосиф. Опитали се да отседнат в странноприемница, но не могли да намерят място и били принудени да пренощуват в една пещера край града, в която по онова време пастирите затваряли своите овце. Именно в тази нощ бил роден и младенецът Иисус.

 

 

 

Според евангелията, на небето изникнала необикновена светлина и пред намиращите се наоколо пастири се появил ангел. Той им казал, че в тази свята нощ на света се е родил Спасителя и така те станали първите, които се поклонили на християнския Бог.

 

 

Според религиозните вярвания именно идването на Христос на земята дава началото на една нова ера в историята на човечеството. В нощта на Рождество почитта си към младенеца показали и трима източни мъдреци, които били привлечени от една изгряла на небето звезда, която светела по-силно и по-ярко от всички други.

 

 
Именно тези събития дават началото на празника, който днес наричаме Коледа. В България той започва още на предната вечер – Бъдни вечер. По улиците тръгват коледари, които тропат по вратите на къщите и пеят „Бог се роди, Коледо“.

 

 

Макар да е свързвано с християнската религия и вярвания, Рождество Христово се отбелязва и от много страни, изповядващи други религии. В тях то се е превърнало повече като един вид светски празник, свързан с раздаването на подаръци. Въпреки различните им вярвания, хората навсякъде по света са започнали да възприемат Коледа като един ден, който сплотява и сближава. Ден, който ги прави дори и малко по-добри.

 

 

 

Радостта в рождественската нощ, това е спасението – Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътят към рая.

 

 

Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: “Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера ­ Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

 

 

 
Днес се изпълнява обещанието, дадено на съгрешилите наши праотци (Бит. 3:15) и на ветхозаветните патриарси (Бит. 22:18; 49:10). Открива се “тайната, умълчавана от вечни времена” (Рим. 14:24), днес за всички нас и за цялото творение настъпва “благоприятната Господня година” (Ис. 61:2; Лука. 4:19).

 

 

 

Възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта (Евр. 2:14-15).

 

 

 

“Затова се и яви Синът Божий ­ свидетелства св. апостол и евангелист Йоан Богослов, ­ за да разруши делата на мрака” (1 Йоан. 3:8), защото в Христа Иисуса “имаше живот, и животът беше светлината на човеците” (Йоан. 1:4).

 

 

 

И защото, както свидетелства и Сам Господ: “Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Йоан. 10:10).

Според народните обичаи днес започва коледуването.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024