Политика

Нанков за свлачището край Рилския манастир: Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15

Нанков за свлачището край Рилския манастир: Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15

big_33

 

 

 

6 милиона лева. Ами да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен, да кажем, нито са изплатени 6 милиона към момента. Има още дейности, които трябва да се извършат.

 

 

 

В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15 – беше на етап извършване на строителни дейности. Това заяви зам.-министър Нанков, цитиран от БНТ.

Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето, обясни още той.

 

 

 

Изп.-директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев пък заяви, че все още се обмисляло как да стане премахването на скалата и кой да минава през този участък. Засега движението остава временно ограчичено в двете посоки.

 

 

 

 

„Преминаването все още обмисляме как да се случи точно и кой да преминава през участъка. И това ще бъдат хората, които трябва да преминат. Това са духовенството и обслужващият персонал на манастира. Ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, но мисля че в момента е най безопасно това да се случва само в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен“, каза още Беличев.

 

 

 

Още вчера от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир са активизирали поредица от свлачищни процеси през последните 24 часа и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново – Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки.

 

 

 

И добавиха, че ако не е било укрепването, срутването щяло да бъде още по-голямо. Освен това изграждането на подпорната скала и монтирането на якостна мрежа по ската, което струва 6 млн. лева, е било само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават.

 

 

 
От думите на Нанков стана ясно, че всъщност укрепването на склона не било готово за експлоатация (укрепителните дейности започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка).

 

 

 

 

Въпреки това на 29 декември премиерът Бойко Борисов написа във „Фейсбук“, че каквото е било обещано да се направи за Рилския манастир, е вече изпълнено. “Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо“, заяви тогава той.

loading...
Политика

More in Политика

114_0

Цветанов пред Радев: Правителството е некомпетентно, не е способно да проведе честни избори

януари 10, 2021
7ff10c9ef1051bf0e8df5e36ef1cab8a

Ето го войводата от Сандански, боцнал се преди медиците: Божков трябва да се мери с мен, не аз с него

януари 9, 2021
angelov234

Скандал заради незаконна ваксинация на общинари в Сандански, Ангелов обеща „най-строги санкции“

януари 9, 2021
991-ratio-krasimir-karakachanov

Армията ни плаща 109 лева за комплект бельо, войнишката риза струва 120 лева

януари 9, 2021
1610196522

„Възраждане“: Изборите да са на 28 март. На този режим не трябва да се дава нито ден повече управление

януари 9, 2021
maia_radev

Манолова в президентството: Извършва се откровен саботаж. Настояваме за паралелна гражданска ЦИК

януари 9, 2021