Европа

Обвиниха естонския премиер в корупция, той начаса хвърли оставка

Обвиниха естонския премиер в корупция, той начаса хвърли оставка

 

big_1b1d

 

 

 

Премиерска оставка в Естония заради обвинения в корупция. Днес Ери Ратас обяви, че напуска премиерския си пост. Това стана след като се разрази скандал с отпускане на държавен кредит за строителен проект на фирмата „Порто Франко“, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

 

 

 

Във връзка с обвиненията в корупция срещу неговата Центристка партия премиерът заяви, че иска да поеме политическа отговорност и да даде възможност да се изяснят твърденията, съобщи ДПА.

 

 

 

„В политиката за решаване на трудни ситуации се налага да се прави много труден избор“, написа той в Facebook. „В създалата се ситуация, ръководейки се от своите ценности, взех решение да подам оставка от поста министър-председател. Това решение беше взето след консултации с ръководството и с парламентарната група на Центристката партия, а също така с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно“, каза Ратас.

 

 

 

Премиерът добави, че изявлението му фактически слага край на сегашната управляваща коалиция, включваща също така Консервативната народна партия и партия „Отечество“. Центристката партия разглежда възможността да действа в естонската политика „както в опозиция, така и в коалиция“, каза той.

 

 

 

 

Генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб заяви вчера, че ще напусне поста си заради скандала, но не се смята за виновен.

 

 

 

Според прокуратурата Корб се е разбрал с бизнесмена Хилар Тедер предприемачът да дари на Центристката партия до 1 милион евро преди местните избори, насрочени за 17 октомври 2021 г. В замяна свързаната с Тедер компания „Порто Франко“ е трябвало да получи от държавата кредит в размер на 39,3 милиона евро за свой проект.

 

 

 

 

Миналата година естонският кабинет одобри кредита и според естонски медии след това Хилар Тедер е направил няколко дарения в полза на Центристката партия общо за около 60 000 евро.

 

 

 

 

Съдебните власти в страната са започнали разследване по случая. Вчера бяха задържани четирима души. Заподозрени са генералният секретар на Центристката партия на Естония, съветник на финансовия министър и компания за недвижими имоти, дарител на партията. Главният прокурор Таави Перн обаче заяви, че няма причина да се предполага, че самият Ратас е знаел каквото и да било за случващото се.

 

 

 

 

Естонският президент г-жа Керсти Калюлайд разполага с две седмици, за да номинира друг премиер, който после трябва да бъде одобрен от парламента, посочва Франс прес.

 

 

 

 

След оставката на Ратас Партията на реформите, „Отечество“ и Социалдемократическата партия може да формират нова управляваща коалиция. Това заяви днес в ефира на телевизия ETV евродепутът Яна Тоом от ръководството на Центристката партия.

loading...
Европа

More in Европа

phpxff5sm_800x_

ЕС води преговори с Русия за ваксината “Спутник V“

януари 12, 2021
1610303634_5

Европрокурорите ни няма да гледат и въздействат на БГ дела, Кьовеши пак ги разкова

януари 11, 2021
cb5a07d6b65344f5a4dad717ede61acc

Хиляди протестираха в Прага срещу ограничителните мерки

януари 10, 2021
madrid-ski

Рекордните -35 градуса сковаха Испания заради бурята Филомена

януари 9, 2021
1610117868

Венецианската комисия попари ГЕРБ: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

януари 8, 2021
19fc4159ed1548dda59ded9d5a906c77

ЕП отново пита България за реформите и корупцията

януари 7, 2021