САЩ

ФБР бие тревога: Готви се въоръжено въстание, ако бъде свален Тръмп, протести избухват във всички щати

ФБР бие тревога: Готви се въоръжено въстание, ако бъде свален Тръмп, протести избухват във всички щати

 

 

980x551_1609963050

 

 

 

Ако Конгресът се опита да отстрани президента Доналд Тръмп преди 20 януари, ще избухне „огромно въоръжено въстание“. Въоръжени протести са планирани във всичките 50 столици на отделните щати, както и във Вашингтон. Това пише във вътрешен бюлетин на ФБР, цитиран от изданието ABC News.

 

 

Федералното бюро за разследване е получило информация за групировка, която планира „нахлуване“ в сгради на местните, щатските и федералните съдилища и власти, ако президентът бъде отстранен от длъжност преди 20 януари, деня на встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

 

 

Групировката планирала да щурмува държавни сгради в деня на инаугурацията на Байдън в столиците на всичщи щати, независимо от това дали техните електори са били сертифицирани да гласуват за Байдън или за Тръмп.

 

 

 
„ФБР получи информация за разкрита въоръжена групировка, която планира пътуване до Вашингтон на 16 януари. Те а предупредили Конгреса, е ако се опита да отстрани президента чрез 25-та поправка на Конституцията, ще избухне „огромно въстание“, пише в бюлетина.

 

 

Федералните правоохранителни органи са посъветвали политическите власти да увеличат мерките за сигурност в цялата страна след атаката срещу Капитолия от 6 януари.

 

 

Вчера демократите от Камарата на представителите внесоха резолюция, с която се иска от вицепрезидента Майк Пенс да отстрани от длъжност Доналд Тръмп чрез позоваване на 25-ата поправка на конституцията. Тя постановява, че която когато президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си, постът му се поема от вицепрезидента. Резолюцията обаче беше веднага блокирана от републиканеца Алекс Мууни от Западна Вирджиния и тогава демократите внесоха текст на обвинение към президента Доналд Тръмп, което е първа стъпка към втора процедура за импийчмънт на президента. Този път обвинението е в „подстрекаване към бунт“.

 

 

 

Резолюцията, подкрепена от над 200 демократи, твърди, че с поведението си на 6 януари Тръмп „е показал, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му се позволи да остане на поста си“.

 

 

 

Според ФБР до неделя са идентифицирани около 29 лица или техни акаунти в социалните мрежи, които са участвали в незаконното нахлуване в Капитолия. Бюрото е получило и близо 45 000 улики от дигиталните медии, които в момента се изследват.

 

 

 

 
Припомня се, че по време на щурма на Капитолия на 6 януари са загинали най-малко петима души, сред които и полицай от охраната.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

loading...
САЩ

More in САЩ

61e1735a9ad2322a09ad3c319ac72203

До сряда внасят искането за импийчмънт на Тръмп

януари 10, 2021
trump2

Тръмп отново е в Twitter. Осъди атаките над Конгреса и призна загубата си на изборите

януари 8, 2021
big_67

Тръмп: Въпреки че не съм съгласен с резултатите от изборите, ще предам нормално властта на 20 януари

януари 7, 2021
9c92426f6651f4aefcc7e1ef44b22648

Четирима загинали при окупацията на Капитолия, гвардията разпръсна бунтарите на Тръмп

януари 7, 2021
8373010

Евакуация! Привърженици на Тръмп щурмуваха Конгреса на САЩ (Видео на живо)

януари 6, 2021
9396988_010521-kabc-dc-clash-vid-CC-vid

Започна се! Въоръжени привърженици на Тръмп в сблъсък с полицията във Вашингтон (ВИДЕО)

януари 6, 2021