СВЯТ

Феномен: Нула заразени за цяла година на италиански остров – без мерки, без карантина!

Феномен: Нула заразени за цяла година на италиански остров – без мерки, без карантина!

 

zashto-tozi-italianski-ostrov-niama-261

 

 

 

 

Разпространението на коронавируса е по целия или по-точно почти целия свят. Има обаче кътчета, където заразата не успя да се промъкне. Италиански учени са изследвали феномена на остров Джилио, където нито един от жителите не се е заразил с COVID-19, въпреки че инфектирани хора от континента многократно са идвали там, а самите островитяни не са спазвали социална дистанция. Резултатите от изследването са публикувани на сайта medRxiv.

 

 

Остров Giglio се намира край бреговете на Тоскана. Това е едно от малкото места в Италия, където все още няма регистрирани случаи на COVID-19 сред местното население, всички случаи са само сред идващи отвън туристи. И въпреки, че тези туристи са били в тесен контакт с местните жители, дори това не е довело до разпространението на болестта.

 

 

 

Фериботът се движи до острова два пъти на ден, като всеки път докарва по около десет души от континента. Малкият остров е затворена среда, а гъстотата на населението в селата му е почти най-високата в страната.

 

 

През пролетта на 2020 г. на острова нямаше заповед за поддържане на социална дистанция или каквито и да било карантинни мерки. По този начин на теория смесването на посетителите с местното население би трябвало да доведе до избухване на масивно огнище с инфекция, но това не се е случило.

 

 

 

Учени, ръководени от Антонио Боняни от Университета в Милано, проведоха обширно серологично проучване от 29 април до 3 май 2020 г., за да разберат причината за резистентността на островитяните срещу коронавирус.

 

 

Авторите си поставиха за цел и да открият евентуално антитела срещу SARS-CoV-2 и да идентифицират асимптоматични случаи, ако има такива. Всички възрастни в трите основни населени места на острова взеха участие в бързия тест.

 

 

Изследователите са използвали бърз тест за антитела, както и PCR тестове за слюнка. Авторите са проверили 634 души, живеещи на острова, и 89 посетители.

 

 

 

IgM антитела бяха открити само у един жител, който пристигна в Джилио в края на пролетта и е асимптоматичен. За да потвърдят положителния резултат, учените повторили теста три пъти.

 

 

 

Установено е, че други двама души, които преди това са имали положителен PCR тест, имат IgG антитела. Няма положителни резултати сред пробите от слюнка.

 

 

Учените обясняват липсата на симптоматични случаи на COVID-19 на остров Джилио с два фактора. Първо, това е възможно най-чистият въздух – липсата на замърсители може, според авторите, да играе решаваща роля за ограничаване на разпространението на инфекцията.

 

 

Вторият фактор е възможният кръстосан имунитет на всички жители на острова към тясно свързан ендемичен патоген. Тази причина изглежда за изследователите най-убедителна, пише „Дарик“.

 

 

 

Кръстосано реактивният имунитет играе важна роля в резистентността към инфекции. Според учените имунитетът на местните жители срещу SARS-CoV-2 може да бъде опосредстван от клонинг на Т-лимфоцити CD4, който реагира на антигени на ендемични коронавируси, причиняващи обикновена настинка.

 

 

 

Авторите планират да проведат нов кръг от серологичен скрининг в бъдеще и то в разгара на туристическия сезон, когато хиляди туристи ще посетят острова, както и да изследват по-подробно микроклимата на острова.

 

 

Дарик, Глас бг

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

EC3D8091-56BF-4D81-AFC9-96376BEA68E8_cx0_cy8_cw0_w1023_r1_s

СЗО пак плаши: Втората година пандемията ще е по-свирепа, ситуацията ще се влоши

януари 13, 2021
big_2558

Бил Гейтс с поредно обръщение: Съжалявам, че трябва да съобщя лоша новина

януари 13, 2021
putin-naredi-ot-drugata-sedmica-vsichki-rusnaci-1

Путин нареди масова ваксинация в Русия срещу К-19 от идната седмица

януари 13, 2021
big_1b1d

Обвиниха естонския премиер в корупция, той начаса хвърли оставка

януари 13, 2021
2f74467c7504aa3e7fbe07eef4f9a597808b2710

Ирини Зикидис: Та така, котенца. Либералният фашизъм идва с малки, но бързи стъпки

януари 13, 2021
47c7d2e8cd7c4ddfbebda67f8a68eeeb

Майк Пенс отказа да отстрани Тръмп чрез 25-ата поправка

януари 13, 2021