САЩ

Байдън върна Виктория Нюланд в голямата американска дипломация

Байдън върна Виктория Нюланд в голямата американска дипломация

 

viktoriyanyuland0000290157-article2

 

 

 

Тя стана известна покрай Майдана в Украйна, а през 2016 г. беше на ключово посещение и в България

Избраният президент на САЩ Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на пом.-държавен секретар по политическите въпроси. Тя ще е третата по ранг в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд стана особено известна покрай Майдана в Украйна.

По време на масовите протести в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които публично подкрепиха демонстрантите. Тя беше широко известна със срещата си с протестиращите, припомня Политико. Тя е считана за „ястреб“ по отношение на Русия. През 2018 г. Москва й отказа дори виза, като обяви, че тя е в нейните санкционни списъци.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 г. като пом.държавен секретар. Интересно е да се отбележи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с когото говориха за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Четири години по-късно нито хъб има, нито още е готов интерконектора, но все пак има публични изявления, че се работи по него. Няма движение и по друг обсъждан по онова време въпрос – отпадането на американски визи за българите.

Уенди Шърман, която посредничи за споразумението с Иран при Барак Обама и договори ядрена сделка със Северна Корея под ръководството на Бил Клинтън, пък беше посочена за първи зам.к-държавен секретар, предава БГНЕС. Тя ще е вторият в Държавния департамент след определения за държавен секретар Антъни Блинкен.

Байдън обяви, че номинираните за Държавния департамент „са осигурили някои от най-определящите постижения за националната сигурност и дипломацията напоследък“.  „Уверен съм, че те ще използват своя дипломатически опит и умения, за да възстановят глобалното и морално лидерство на Америка. Америка се завърна“, каза бъдещият президент.

Екипът на Държавния департамент ще работи под ръководството на държавния секретар Антъни Блинкен, чието изслушване за потвърждение ще се проведе във вторник в навечерието на инаугурацията на Байдън.

Блинкен каза, че екипът на Държавния департамент с жени и представители на етнически малцинства на видни позиции „изглежда като Америка“. „Америка в най-добрия си вид все още има по-голям капацитет от която и да е друга страна на земята да мобилизира другите, за да отговори на предизвикателствата на нашето време“, каза Блинкен.

Номинацията на Шърман бележи с ясен знак, че Байдън иска да се върне към споразумението, съгласно което Иран драстично намали ядрената си програма в замяна на обещания за облекчаване на санкциите. Тръмп се отказа от сделката през 2018 г. и наложи тежки санкции в  неуспешен опит за сваляне на шиитския духовен режим.

 

Сега

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024