Европа

Венецианската комисия попари ГЕРБ: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

Венецианската комисия попари ГЕРБ: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

 

1610117868

 

 

 

 

Законотворците на ГЕРБ получиха още един шамар от европейските институции.

 

 

 

 

Венецианската комисия попари днес амбициите на управляващите да въведат нова фигура в българската правна система – прокурор, чието единствено правомощие е да разследва главния прокурор.

 

 

 

 

Управляващите мотивираха поправката с условия на така наречената Венецианска комисия (Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право). Проектът бе представен от депутатите от ПГ на ГЕРБ Десислава Атансова и Красимир Ципов.

 

Сега се оказа, че комисията не е поставила точно това условие.

 

 

 

 

 

Одобреното на първо четене създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент. Информацията предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

 

 

 
Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

 

 

 

Според отлично осведомен източник представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като „странно“.

 

 
Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

 

 

Припомняме, че ГЕРБ внесе промени в НПК и Закона за съдебната власт през декември, които въвеждат фигурата на разследващ прокурор на главния прокурор. Те минаха на първо четене със сто гласа „за“ в последния работен ден преди ваканцията.

 

 

 

С поправките се въвежда фигурата на прокурор с правомощие да разследва главния прокурор. Обещанието пред европейския комисар по правосъдие и амбицията на вносителите е това да стане правен факт до края на мандата на 44-то Народно събрание през март.

 

Още при внасянето на промяната юристи я определиха като тежък юридически гаф, сравним в проекта за нова Конституция. Имаше и прогнози, че поправката за разследващ прокурор противоречи на основния закон.

Остро се противопоставиха при обсъжданията и от БСП.

 

 

 

 

Прокуратурата също изпрати отрицателно становище, в което се позова на решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

 

 

 

 

Въпреки това, ГЕРБ се заинатиха и обещаха да приемат законовата поправка до края на парламентарния мандат, която да влезе в сила през март.

 

 

Епицентър

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024