Европа

Германия е готова да използва руска и китайска ваксина

Германия е готова да използва руска и китайска ваксина

50a1f327214c4385974566b05dab1b21

 

 

 

В Германия през последното денонощия смъртните случаи от COVID-19 са се увеличили с 399 до общо 56 945

Германия е готова да използва руска и китайска ваксина, ако е безопасна. Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването на страната Йенс Шпан. Той не вижда пречки за това, решаващият фактор е приемът на тези лекарства в съответствие със законодателството на ЕС, каза Шпан в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, публикувано в неделя, 31 януари.

„Ако ваксината е безопасна и ефективна, независимо в коя държава е произведена, тогава тя, разбира се, може да помогне в борбата срещу пандемията“, увери министърът, цитиран от Сега.

 

 

 

 

В Германия през последното денонощия смъртните случаи от COVID-19 са се увеличили с 399 до общо 56 945, а броят на заразените – с 11 192 – до 2 216 000, съобщи институтът „Робърт Кох“. Средните седмични нива на инфектираните продължават бавно да намаляват. Общият процент в страната на 30 януари е спаднал от 90,9 на 90,2 случая на 100 хиляди жители през последните седем дни. Целта на ограничителните мерки е да се намали този показател да падне до по-малко от 50.

Във Великобритания са завършени изпитанията на коронавирусната ваксина Novavax, съобщава Би Би Си. Ефективността ѝ се оказа доста висока – 89,3%. Тя е ефективна (83%) и срещу новия щам на коронавируса с повишена скорост на разпространение, който беше открит през есента в южната част на Англия.

 

 

 

 

Великобритания вече е поръчала 60 милиона дози от ваксината и производството ще започне в североизточната част на Англия. Очаква се първите доставки да започнат през втората половина на 2021 г.

Все още ваксината Novavax не е одобрена за употреба от властите, но се очаква скоро да се случи. След като бъде одобрена, тя ще стане четвъртата ваксина, официално лицензирана във Великобритания.

 

 

 

Британската програма за ваксинация, заедно с израелската, се счита за най-успешната в света. От началото на ваксинацията през декември 2020 г. повече от 7 милиона души са били ваксинирани с Pfizer, или половината от всички британци над 70 години и хора с болести, които представляват висок риск от усложнения от инфекция на covid.

Сега активно се използват само две ваксини – произведени от Pfizer и ваксината „Оксфорд“ от AstraZeneca.

В САЩ протестиращите прекъснаха работата на центъра на стадион Доджър в Лос Анджелис, съобщи АФП, позовавайки се на американски медии.

 

 

 

 

Няколко десетки хора с табели, настояващи за край на карантинните мерки и популяризиращи конспиративни теории и теории срещу ваксинацията, се събраха на входа на един от най-големите центрове в САЩ.

„Изглежда, че има само около 30 протестиращи. Не е ясно защо са затворили цялото съоръжение“, пише в „Туитър“ един от неговите потребители.

Длъжностни лица затвориха мястото за близо час, съобщиха американски медии, позовавайки се на служители на пожарната. Пристигащите за поставяне на ваксина трябваше да изчакат в колите си.

Инцидентът представлява само последното предизвикателство за разпространението на ваксината в САЩ, където са регистрирани най-много случаи на заразяване, както и смъртни случаи в света от Ковид-19.

Повече от 26 милиона души са заразени, а 439 000 са починали в страната от началото на пандемията, според статистиката на университета „Джонс Хопкинс“.

 

 

 

 

Президентът Джо Байдън се ангажира да ваксинира 100 милиона души през първите 100 дни, но ваксинацията започна бавно още при бившия президент Доналд Тръмп.

Окръг Лос Анджелис, където случаите на Ковид-19 нараснаха тази зима, понастоящем ваксинира само медицински работници на първа линия и хора на и над 65 години.

 

 

 

Дори сред тези групи организирането на ваксинирането е изключително трудно, тъй като ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna са в ограничено количество.

В Русия през изминалия ден бяха открити 18 359 нови случая на коронавирусна инфекция. По този начин общият брой на установяването носители на вируса от началото на пандемията се е увеличил до 3 850 439, съобщиха от оперативния щаб в Москва. Починали за деня от коронавируса са 485 души, а за целия период на пандемията броят на смъртните случаи от COVID-19 в Руската федерация възлиза на 73 182 души.

 

 

 

 

Междувременно от КНР съобщават за 92 нови заразени, най-високият брой от 24 януари. В 73 случая говорим за инфекции станали в страната, останалите са внесени от чужбина, посочено е по-долу.

В Пърт, Австралия, властите властите поставиха под карантина целия град след като идентифицираха един заразен човек. На жителите на двумилионния град беше забранено да напускат домовете си без основателна причина. Това е първият случай на инфекция в Западна Австралия от десет месеца насам.

 

 

 

 

Израел се съгласи да прехвърли на Палестина 5000 дози от коронавирусната ваксина за имунизацията на медицински работници от първа линия, съобщи кабинетът на израелския министър на отбраната Бени Ганц. Това е първият път, когато Израел потвърждава за предаване на ваксини на палестинците, които изостават далеч зад агресивната кампания за ваксинация на Израел и все още не са получили ваксини.

 

 

 

Световната здравна организация изразява загриженост относно разликата между Израел и палестинците, живеещи в окупирания Западен бряг и ивицата Газа. Според международни правозащитна организация и експерти на ООН, Израел носи отговорност за благосъстоянието на палестинците в тези райони. Израел казва, че в съответствие с временните мирни споразумения, постига през 90 години, той не носи отговорност за палестинците и във всеки случай не е получил молби за помощ.

Така или иначе днес прехвърлянето на ваксините е било одобрено. Няма коментар от палестинските служители.

Според Worldometer в световен мащаб броят на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция се надхвърлил 103милиона, а броят на потвърдените смъртни случаи от SARS-CoV-2 до 2 213 000 милиона. С най-голям брой заразени от началото на пандемията все още са САЩ (26,7 милиона), Индия (10,7 милиона) и Бразилия (9,2 милиона). Русия е на четвърто място ..

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024