Европа

До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа?

До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа?

 

3280b170f25c7bd6a751c011d645b3050ccd03eb

 

 

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията.

 

 

 

Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност.

 

 

 

 

Бягството от ясни разграничения между понятията, тласка към потъване в море от смисли и заблуда. Неясните определения в документа предпоставят хаос, объркване, а защо не и съзнателно объркване, с цел? Прилагането на спорната дефиниция на „джендър“ от официалния документ на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е проблем от правен характер, който многократно е обсъждан от български и чуждестранни специалисти.

 

 

 

Дори в контекста на самия документ не е ясно за какво точно става въпрос и как ще се прилага. Войната на значенията и смислите е много важна словесна война, в която трудно се побеждава, освен ако не се наричат нещата с истинските им имена. Преднамерено или не, оказва се, че, според дадената в обяснителния доклад към Конвенцията дефиниция за “полова идентичност”, която може да бъде различна от биологичната, всеки мъж може да избере да бъде счетен за транс жена. 

 

 

 

За пол и полова идентичност не е посочено единно и ясно значение. У нас се използва термина „социално-конструиран пол“, който в различните контексти може да означава всичко. А от кодифициране на неясно значение на пола и то на женския пол,  фокусът на документа, борбата с насилието над жени остава на практика формален ангажимент.

 

 

 

Това е целият проблем. Той, разбира се, води до промяна на цяла обществена система чрез промени в законодателството и образованието. Именно това прозря мнозинството българи и България отхвърли Истанбулската конвенция като неконституционна през 2018 г. Примерът на страната ни бе последван от Словакия и Унгария.

 

 

 

 

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията. Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност.

 

 

 

Италия ратифицира документа през 2013 г. с уговорката, че ще го прилага според конституционните си принципи, което, обаче, скоро е забравено и, впоследствие, новите перспективи са дори радушно възприети. Това споделя Алесандро Фиоре, специалист по правни въпроси в областта на социалните науки, като уточнява, че действително са предприети мерки срещу домашното насилие, но, заедно с това и редица промени в образователната система, което е имало негативни последици.

 

 

 

 

Във Франция, шест години след ратификацията на Конвенцията, спорните текстове вече са повлияли значително обществото. Али Лежар, представителка и делегат на организацията Femina Europa в ЕС, споделя, че според тези идеологически възгледи са променени всички учебни материали. Подобни са последиците и в Холандия, където процедурата за смяна на пола, след ратификацията на Конвенцията, значително се улеснява.

 

 

 

В момента всеки може да смени официално пола си с медицински документ, без да е нужно да се подлага на хирургическа намеса. Предстои това да бъде променено и смяната на пола да става без такъв документ. Това обяснява и нарастващия брой на транс жените. Д-р Леонтион Бакерманс споделя, че в страната ѝ последните имат същите права, каквито имат и биологичните жени.

 

 

 

Няма превенция на насилието над жени, тъй като дамските тоалетни и съблекални се използват от биологични мъже. Холандският национален план за действие срещу насилието постановява, че то е „джендър неутрално“, т.е. няма никакво разграничаване на жените като група и, по-специално, като рискова група. Според Бакерманс, Конвенцията не само че не се бори срещу насилието над жени, но отваря по-широко вратите за това.

 

 

 

 Автор: Наталия Николова

Източник: Glasove

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024