Европа

ЕС води преговори с Русия за ваксината “Спутник V“

ЕС води преговори с Русия за ваксината “Спутник V“

 

phpxff5sm_800x_

 

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) води преговори с Русия за ваксината срещу коронавирус „Спутник V“. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

 

 

 

 

По неговите думи досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа.

 

 

 

Комисията отбеляза, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от ЕМА.

 

 

 

Досега в ЕС са одобрени само ваксините на Pfizer и Moderna, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на AstraZeneka.

 

 

 

Говорителите на ЕК добавиха, че на предстоящото следващата седмица заседание на Европейския съвет ще бъде обсъдено предложението на Гърция за въвеждане на европейски удостоверения, с които да се улесни свободата на движение за ваксинираните срещу болестта. Гърция предлага подобни „паспорти“ да бъдат използвани за пътниците в гражданските полети.

 

 

 

 

Преди дни руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел за сътрудничество в борбата срещу пандемията от коронавирус. При това били засегнати най-вече „възможните перспективи за съвместно производство на ваксини“, съобщиха от Кремъл.

 

 

 

Малко по-късно за това информираха и германските медии. Говорителка на германското правителство заяви (6.12.), че канцлерката е изразила откритост по въпроса за използването на европейски мощности за производството на руската ваксина.

БТА

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024