Политика

Захариева за консултациите при Радев: Целта е да се прехвърли отговорност върху щаба, правителството

Захариева за консултациите при Радев: Целта е да се прехвърли отговорност върху щаба, правителството

screenshot266
За притеснение от консултациите при президента Румен Радев и дума не може да става. Беше редно да има такива преди обявяване на датата. Подозирам, че целта е да се прехвърли отговорността върху щаба, институциите като цяло, правителството. У президента сякаш назря решението датата за изборите да се отложи.

Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

 

 

И тя посочи, че след като Радев е заявил намерението си да насрочи изборите за 28 март, институцията е започнала да работи в посока провеждането на изборите на тази конкретна дата. Това се чу и от други институции.

 

 

 

„МВнР работи от седмици за подготовката на изборите в чужбина. Установили сме проблемите. Има хора, които са опитни. Не правим избори за пръв път. Датата не я определяме ние. Традицията повелява това да се направи с консултации. Радев веднъж каза 28 март. Ще видим каква дата ще предложи. Ние се готвим за датата 28 март. Дали сме указания. Има различни варианти“, посочи Захариева.

 

 

 

Тя обаче не обясни по какви конкретни мерки се работи, за да се гарантира правото на глас на българите в чужбина. Общо очерта, че ситуацията в различните държави е различна и тези избори ще бъдат по-специфични. Страната ни обаче следи практиката в други държави, които вече са провели избори в пандемия.

 

 

 

„Всеки път, когато организираме избори в чужбина, искаме разкриване на секции извън дипломатическите избори. 2019 г. постигнахме рекорден брой секции. Сега е различно, наистина. Ще дам пример с Румъния – имаме опит, че буквално два дни преди провеждането на изборите са им позволили разкриване на секции в някои държави. Неслучайно още отсега сме дали указания на посланиците си“, посочи Захариева.

 

 

 

 

Тя отсече, че в държавите, в които е възможно гласуване по пощата, традицията съществува отдавна и призова:

 

„Нека не изскачаме с идеята за променяне на Изборния кодекс преди избори. Това е рисково“.

 

Определи като опасна заигравката с твърденията, че изборите няма да са честни, което по думите й ще откаже хората и ще доведе до ниска избирателна активност.

 

Би ти ви, Фрог нюз

 

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024