Политика

Караянчева: Радев е като Тръмп, оспорва изборите и внушава, че няма да бъдат честни

Караянчева: Радев е като Тръмп, оспорва изборите и внушава, че няма да бъдат честни

 

 

49503

 

 

Президентът Радев оспорва резултатите от вота без изборите да са се провели.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на разговорите с президента.

 

 

 

 

Тя сравни държавния глава с президентът на САЩ Доналд Тръмп, защото и двамата подкопават доверието в изборите.

 

 

 

В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани… Внушенията, че правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и вие участвате в това, каза председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея Радев кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още от сега обявяват, че изборите са нечестни, което е внушения.

 

 

 

Караянчева подчерта, че изборите не се правят от ГЕРБ, защото президентските през 2016 година са били спечелени от двойката, подкрепена от БСП.

 

 

 

Парламентът има мандат до 26 март и могат да бъдат направени промени в Изборния кодекс. Имаме практика да променяме закон в рамките на една седмица, посочи Караянчева.

 

 

 

 

Нека уважаваме останалите партии, все пак и през 2007 година ГЕРБ за първи път се явява на избори. Цветан Цветанов ми сподели, че подмяна на вота има, явно той изхожда от личен опит, докато все още беше в ГЕРБ. Това подчерта президентът Румен Радев, отговаряйки на Цвета Караянчева.

 

 

 

 

Той уточни, че не е нужно да го убеждават, че един закон може да бъде приет за една седмица и добави, че и преди е налагал вето на подобни законопроекти.

 

 

 

 

Трябва да се повиши доверието в предстоящите избори, това изисква диалог и консенсус. Присъствието ви тук, като управляваща партия, е изключително важно. Добре дошли! Това ще гарантира вота и здравето на българските граждани“, обърна се Румен Радев към председателят на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и останалите представители на ГЕРБ.

 

 

 

Президентът бе категоричен, че той не дели партиите на системни и на такива, който сега прохождат. „Все някога и вие сте били на избори за първи път“, каза той, обръщайки се към Караянчева.

 

 

 

„Когато казвам легитимност, то аз винаги имам предвид следващия парламент. Защото иначе можем да поставим България в една много нестабилна ситуация. Това няма да е добре за страната ни. Трябва да изберем следващо правителство с възможно най-много гласове“, категоричен бе още той.

 

 

 

 

„Политическа отговорност е да се гарантира всеки един глас на българските граждани, независимо къде се намират“, смята държавният глава.

 

 

 

 

Най-важното на тези избори е осигуряването на здравна сигурност на гласоподавателите. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на консултациите за следващите избори с президента Румен Радев.

 

 

 

Тя потвърди, че Изборният кодекс ще бъде променен, но само заради необходимите противоепидемични мерки в секциите.

 

 

 

Според вицепремиера Томислав Дончев нито гласуването по пощата, нито дистанционното гласуване могат да бъдат организирани за два месеца. По думите му това ще доведе до най-лошия вариант – да няма доверие в изборния процес. Като авантюри той определи и идеите за гласуване от колата и на открито.

 

 

 

 

Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса, обяви Томислав Дончев.

 

 

 

 

Според Румен Радев има технологично време да се реши проблемът с гласуването на българите зад граница и предложенията не трябва да се отхвърлят като екзотика.

 

 

 

 

Държавният глава призова на наблюдатели и застъпници да се даде законодателна възможност да заснемат с мобилните си телефони процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и попълването на протоколите. Той каза още, че партиите искат справедливо разпределено време в медиите.

 

 

 

Източник: Фрог нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024