Европа

Меркел обсъди с Путин съвместно производство на ваксини срещу COVID-19

Меркел обсъди с Путин съвместно производство на ваксини срещу COVID-19

merkel_putin
Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин са обсъдили съвместни действия за справяне с пандемията от COVID-19. Двамата са разговаряли за възможностите за съвместно производство на ваксини срещу инфекцията.

Това съобщиха от германското канцлерство, цитирани от авторитетното издание “Spiegel”.

 

 

 

 
Дискусиите трябва да продължат между здравните министерства на Берлин и Москва, а подробностите около евентуалната договорка не са известни, става ясно още от публикацията.

 

 

 

На 5 декември Русия започна да ваксинира срещу COVID-19 рисковите групи със своята разработка “Sputnik V”. Тя бе одобрена още през месец август, преди да са приключили последните фази на тестовете. Това стана повод за остри критики. 

 
Единствената ваксина, с която към момента разполага Германия, е тази на Pfizer/BioNTech. Решението за одобрението на американската ваксина на “Moderna” предстои в сряда.

 

 

Отношенията между Бундестага и Кремъл са изключително интензивни – нещо, което не се е случвало от десетилетия. Сред причините е и отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, както и хакерската атака срещу Берлин през 2015 г. Русия тогава отрече да има нещо общо.

 

 

 

 

 

И разбира се – „Северен поток 2“, от който и двете страни  имат интерес, но е обект на санкции от страна на САЩ.

 

 

 

Междувременно стана ясно още, че Ангела Меркел свиква кризисна среща относно имунизационния процес в Германия. Ще бъде решено още дали да бъдат удължени мерките срещу разпространението на COVID-19, които станаха повод и за яростни демонстрации на граждани.

 

 

Причината за срещата е критиката от страна на нейния съпартиец и министър на здравеопазването Йенс Шпан относно темповете на ваксинацията.

 

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024