Политика

Нов скандал с „усещане за корупция“: България поръчала 4,5 млн. ваксини от „Астра Зенека“ заради евродепутат от ГЕРБ

Нов скандал с „усещане за корупция“: България поръчала 4,5 млн. ваксини от „Астра Зенека“ заради евродепутат от ГЕРБ

 

big_5

Ева Майдел

 

 

Назрява огромен скандал, който е свързан с поръчани ваксини срещу ковид от България. Зад избора на количеството но ваксините от една фирма има подозрения, че стои добре познато лице на водещата ни партия в момента.

На фона на очакваното разхлабване на ограничителните мерки здравните власти предупреждават, че е възможно ново затягане, ако новият щам на коронавируса, нанесъл тежък удар във Великобритания, се разпространи и в България.

 

 

 

 

Всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне във вида на Великобритания, здравната система ще е пред изпитание и мерките ще бъдат взети, предупреди пред Би Ти Ви главният здравен инспектор Ангел Кунчев и добави, че „при ефекта на Великобритания ще имаме тежки проблеми“. Той изрази надежда, че със затоплянето на времето активността на този щам ще утихне.

 

 

 

Вчера беше съобщено, че около една пета от тестовете сочат вероятност за наличие на по-заразния щам.

 

 

 

Кунчев добави, че очакваното разхлабване на ограниченията, за което се очаква да бъде взето решение утре, включва в училище да се върнат около 30-35% от учениците като здравните власти ще наблюдават какъв ще е ефектът от това. Мисли се в моловете да бъдат отворени търговските площи, но не и тези за социални контакти.

 

 

 

 

Здравният инспектор разказа, че мерките за заведенията са обсъждани вчера на тричасова среща, на която е имало и „нелицеприятна“ част. Добави, че рискът е най-голям при по-големите празнувания и нощните забавления, когато след употреба на алкохол падат задръжките, а не и при семейните вечери до 22.30 ч.

 

 

 

 

Кунчев отговори на въпроси и защо България е поръчала най-много ваксини – 4.5 млн бр., от компанията „Астра Зенека“, която все още не е одобрена. Помолен да коментира родството между шефа на българското представителство Зоя Паунова и евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел, Кунчев възкликна [обърквайки името на компанията – бел. ред.]: „Ако мислите, че „Пфайзер“ отдава значение кой на кого е майка и дъщеря?!“

 

 

 

 

Той добави, че предпочита „Астра Зенека“ защото се използва значително по-лесно – в нормален хладилник. Подчерта, че България е избрала равен брой от трите вида ваксини, произвеждани обаче от повече производители. Затова изглеждало, че поръчката към „Астра Зенека“ е най голяма.

 

 

 

 

През април в България ще има десет пъти по-големи количества ваксини , отколкото през март, и тогава страната ще влезе в третата фаза „и на практика всички, които се запишат, ще могат да се имунизират“. С първа фаза в по-голямата част на България приключихме, обобщи Кунчев. Според официалните данни обаче първата фаза следва да обхване 240 хил. души – лекари и болничен персонал, зъболекари, фармацевти на първа линия, докато досега са ваксинирани под 10%.

 

 

 

 

Случаят в Хасково, при който лекар и санитарка се заразиха с COVID-19 след имунизация, е възможна ситуация, предвидена от производителя на ваксината. Такива случаи ще има и занапред, но няма да са чести, каза Кунчев. Това не крие никакви рискове за човека, увери той, пише nakratko.bg.

 

 

 

 

Медикът припомни, че пълен имунитет се постига десетина дни след втората имунизация. След първата имунизация се образуват антитела, които не позволяват тежкото развитие на болестта, добави медикът. В конкретния случай лекарят в Хасково се е срещнал с вируса десетина дни след поставянето на първата инжекция.

 

 

Полина Паунова публикува интересен пост в социалната мрежа, който е посветен на ваксините срещу коронавирус от три фирми, които правителството на България поръча. Журналистът от „Свободна Европа“ намеква за политическо решение при избора за количеството на ваксините от едната фирма.

Малко сметки. Оказва се, че дори след второто количество поръчка на ваксини от Pfizer, те и тези на Moderna не могат да достигнат броя на първите поръчани от Astra Zeneca. Нищо, че министърът твърди, че изборът на фирмата не е политически.

 

 

 

 

Иначе Astra Zeneca отговориха на въпроси. Но не отговориха на двата основни, които им зададохме: кой е водил преговорите от страна на компанията с българската държава и оказало ли е влиянието роднинството между евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел и директора на фирмата за България Зоя Паунова, пише Полина Паунова в личния си профил във фейсбук.

 

 

 

 

Петел

Политика

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024