Uncategorized

Тежка зимна обстановка скова Северозапада, предупредиха за опасност от наводнения в цялата страна

Тежка зимна обстановка скова Северозапада, предупредиха за опасност от наводнения в цялата страна

 

2110080578

 

 

 

 

Всички опорни пунктове са снабдени с необходимите материали и съм разпоредил да започнат обработки против заледяване по високите места и проходите. Това каза председателят управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Георги Терзийски на брифинг в Националния център за пътна безопасност“ относно влошаващата се метеорологична обстановка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

 

 

Инж. Терзийски допълни, че в момента обстановката в прохода Петрохан е усложнена и той е затворен за почистване от сняг и паднали дървета и клони.

 

 
„Всички служители на горската администрация, на АПИ и МВР са на терен и работят много усилено, но снеговалежът се засилва и ще анализираме възможността да бъде отворен проходът през утрешния ден“, заяви той.

 

 

„В момента екипите са на терен, особено в Северозападна България. 251 машини работят в момента. Има готовност за включване на още машини“, отбеляза инж. Георги Терзийски.

 

 

 

„Имаме информация за частични свличания на земни маси в Искърското дефиле и в района на Монтана, но те се отстраняват своевременно, без да бъдат затваряни пътни артерии“, каза още Георги Терзийски.

 

 

„Но в зависимост от обстановката, ако бъде усложнена, нека и водачите да знаят, че може временно да бъдат затваряни пътища за почистване, да бъдат търпеливи и най-вече – да тръгват на път с оборидвани автомобили“, каза още Георги Терзийски.

 

 

 
Той посочи също, че в момента пътят за Рилския манастир е затворен за всички МПС.

 

 

Всички екипи на „Пътна полиция, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ са на линия. Към настоящия момент пътната обстановка е тежка най-вече в Северозападна България, на територията на областите Видин и Монтана. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

 

 

„Работим заедно всички, за отстраняването на тази тежка пътна обстановка“, посочи още министър Терзийски.

 

 

„Използвам възможността да призова всички водачи на моторни превозни средства, леки и тежки, да бъдат особено внимателни, тъй като прогнозата е, че валежите ще продължат до сряда – четвъртък, а след това се очаква рязко падане на температурите, при които ще имаме още по-тежка пътна обстановка“, заяви той.

 

 

Христо Терзийски посочи още през днешния за щастие има само една по-тежка катастрофа с един ранен. Той допълни, че това е един добър показател.

 

 

Министър Терзийски съобщи също, че тази нощ на работа ще бъдат около 430 патрула на „Охранителна полиция“ и „Пътна полиция“, които ще се движат с включени светлинни сигнали, за да обозначават местата, където има опасност за пътното движение.

 

 

 

Трябва да се пазим един друг и да бъдем толерантни на пътя, каза още министър Христо Терзийски.

 

 

 

Той призова водачите на моторни превозни средства да тръгват на път с хубави зимни гуми, шофьорите и пътниците да бъдат обезопасени с колани и течността за почистване на стъклата да бъде незамръзваща.

 

 

„Най-важното, което искам да отбележа, това е, може би, да пазим пешеходците. Много рано се стъмва, ходят с тъмни облекла“, заяви той. Министър Терзийски апелира също пешеходците и велосипедистите в тъмната част от денонощието да бъдат облечени със светли дрехи, а ако имат възможност – и със светлоотразителни облекла.

 

 

Валежите от последните дни създават опасност от разливи по големите реки у нас, показва справка в хидрометеорологичния бюлетин на НИМХ.

 

 
В следващите часове вероятност от поройни наводнения има по водосборите на реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река.
По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци.

 

 

Марица има вероятност да премине червения праг за предупреждение при Харманли на 12 срещу 13 януари и при Свиленград на 13 януари. Тунджа ще премине оранжевия праг при Елхово. Черна река ще прескочи жълтия праг в Смолян, а река Маданска – при Мадан.

 

 

Значителни повишения на нивата се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България – поройни наводнения са възможни по теченията и притоците им.

 

 

Междувременно за 11 януари валежите отново ще са значителни в цялата страна. В областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е в сила оранжев код с очаквани до 50 литра на квадратен метър валежи за денонощието.

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023