Здраве

US учени потвърдиха германско откритие: Билка, която расте обилно в България, мачка К-19

US учени потвърдиха германско откритие: Билка, която расте обилно в България, мачка К-19

сладък пелин растения

 

 

 

Американски учени доказаха, че екстрактът от пелин възпрепятства развитието на SARS-CoV-2 в лабораторни условия. Резултатите от изследването са публикувани на сайта bioRxiv, пише „Дарик“.

 

 

 

БЛИЦ припомня, че преди време германски учени също огласиха за подобно свое изследване, чрез което стигат до изводите, че сладкият пелин помага срещу коронавируса.

 

 

Artemisia annua или пелинът е широко разпространен в различни страни по света. Известно е, че това растение произвежда артемизинин, вещество с доказана антивирусна активност, което се използва повече от две хиляди години за лечение на тропическа малария.

 

 

 

Всъщност в страната ни билката е силно разпространена. В България могат да се открият 12 вида пелин, като за лекуване се употребяват камфорен, черен, приморски сантонов и бял пелин.

 

 

 

Доказано е също, че билката има антивирусни ефекти срещу SARS-CoV-1, вирусът, причинил епидемията от атипична пневмония през 2002-2003 г.

 

 

 

Сега изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк, Университета във Вашингтон и Политехническия институт в Уорчестър демонстрират, че горещият воден екстракт от листа на Artemisia annua има антивирусна активност срещу SARS-CoV-2.

 

 

 

Изследователите са тествали ефекта на екстракти от седем сорта Artemisia annua от четири континента върху SARS-CoV-2.

 

 

 

Всички екстракти показват активност срещу SARS-CoV-2, въпреки че една от пробите се съхранява от 2008 г.

 

 

 

Според учените това предполага, че активното вещество присъства във всички сортове пелин и се запазва стабилно при продължително сухо съхранение при стайна температура. 

 

 

 

„Резултатите показват, че активната съставка в екстрактите вероятно не е артемизинин, а някои други или комбинация от съставки, които действат синергично, за да блокират вирусна инфекция след проникване“, заяви ръководителят на изследването Памела Уедърс от Департамента по биология и биотехнологии, Политехнически институт в Уорчестър в съобщение за пресата.

 

 

 

Според учените веществата от пелин спират развитието на SARS-CoV-2 след проникването му в клетките, тъй като експериментите показват, че екстрактите от пелин имат минимален антивирусен ефект срещу лабораторни псевдовируси, съдържащи щама SARS-CoV-2, който вирусът използва за свързване и влизане в клетките гостоприемник.

 

 

 

„Това е първият доклад за ефикасността на екстракти от пелин с гореща вода срещу SARS-CoV-2.

 

 

 

 

 

По-нататъшни изследвания ще определят in vivo ефикасността, за да се види дали Artemisia annua може да се използва за създаване на лекарство за лечение на COVID-19″, каза Уедърс.

 

 

 

Авторите се надяват, че ако последващите клинични изпитвания са успешни, капсулираният прах, направен от изсушени листа от пелин, ще се превърне в евтино и безопасно лечение срещу новия коронавирус, което може да се използва на места, където ваксинацията е трудна за организиране.

 

Дарик, Блиц

loading...
Здраве

More in Здраве

podgotvat-cifrovi-nashiinici-za-horata-1

Учени откриха каква е причината за тежката форма на COVID-19

януари 10, 2021
10-9-620x330

Чували сте, че нормалната телесна температура е 37° C. Да, ама не: Стойностите са според възрастта

януари 9, 2021
big_covid-19-5217053_640

Австралийски учени разкриха колко време трае имунитетът след прекаран Ковид

януари 7, 2021
58c1553b672108105fca02951a085e92

Д-р Георги Гайдурков с взривяващ пост: Рецептата за К-вирус е чай с конфитюр! Нищо друго не правим

януари 6, 2021
e51502cb787a4e909184307c551919f3

CNN Turk сензационно: Ново лекарство убива COVID-19 за 30 секунди

януари 5, 2021
svinarov

Пробив! Наши лекари създадоха хапче срещу ковид

януари 5, 2021