ОБЩЕСТВО

Бизнесът иска здравните осигуровки да се плащат изцяло от работниците

Бизнесът иска здравните осигуровки да се плащат изцяло от работниците

 

3933f855b9fb4393b155f6965f1c646c

 

 

Така ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост, смятат от АИКБ

 

 

Здравните осигуровки да се плащат изцяло от работниците и служителите като форма на противодействие срещу недекларираната заетост. Това предложиха експерти по време на дискусия за сивата икономика, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България, предаде вестник Сега.

 

 

По този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост и в същото време ще се увеличи икономическият интерес на работника, не само да работи с трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение„, обясни проф. Емилия Ченгелова. Тя е автор на поредното годишно проучване, поръчано от АИКБ, за размера сивата икономика на пазара на труда.

 

 

Според сега действащия модел на здравно осигуряване 60% осигуровки се поемат от работодателя, а 40% са за сметка на работника. Една от основните препоръки за намаляване на недекларираната заетост е да се повиши делът на осигурителната вноска за сметка на работника, включително до 100%.

 

 

Недекларираната заетост е най-честата проява на сенчестата икономика в страната ни. За последните 10 години има положителна тенденция на изсветляване с 15 процентни пункта, и сега сивата икономика в страната се оценява на 22%. Въпреки това е доста над средното ниво в ЕС„, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

 

 

 

Най-често срещаната сива практика е работата на договор с фиктивни клаузи и допълнително заплащане на необлагаема сума в брой. Тя обхваща между 25 и 30% от фирмите в страната.

На следващо място е практиката за полагане на извънреден труд без заплащане с обхват между 25 и 28%. На трето място по разпространение са прикритите трудови договори с обхват между 15 и 20 %.

 

 

Най-притеснителният факт е, че 15-16%, т.е. всеки седми нает, работи без договори, става ясно от проучането.

 

 

 

Търговия, строителство, хотелиерство и ресторантьорство са отраслите, в които най-често се срещат тези нарушения на трудовото законодателсттво. А според изработената национална карта на недекларираната заетост е най-разпространена е сенчестата заетост във Видинска, Сливенска, Варненска, Ямболска, Ловешка и Софийска област – с над 30%. Около 30% е в областите София град, Перник, Кърджали, Русе, Бургас.

 

 

 

Според анкета сред работодатели на преден план те извеждат необходимостта от мерки за намаляване на възможностите за генериране на „сиви пари“, които са източник на плащане при сиви трудови отношения. А също така и предлагат въвеждане на бонуси и стимули за коректните фирми, които спазват трудовото законодателство.

 

 

 

Ковид-мерките са изсветлили част от сивите практики в заетостта през последната година, защото много работодатели видяха, че не могат да ползват нито те, нито техните служители, финансова помощ, ако не са били изрядни към бюджета, посочиха представители на финаносовото и на социалното министерство. Според тях израз на това изсветляване е повишаване на средната работна заплата през 2020 г., както и на средния осигурителен доход, въпреки кризата.

 

 

Пазарът на труда ще се срещне със съвсем нови предизвикателства още през тази година, свързани с бързо преструктуриране на икономиката, с промяна на производствените отношения, с нови форми на заетост. Всичко това е продиктувано от COVID-19 кризата, която катализира много процеси в социалната сфера„, предупреди Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет по време на дискусията.

 

 

Освен работа от разстояние, такива нови форми на наемане, които все повече добиват популярност са споделената заетост – съвместно наемане от няколко работодателя, преотстъпената временна заетост, портфолио заетост и заетост чрез платформи.

 

Сега

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Владимир Каролев (2)

Каролев смачка Борисов за кредитния рейтинг и оценката на Фич: Посмали, Манго, посмали!

февруари 22, 2021
bed7c5070fb04d67818f3a489fbed17a

Мангъров е сред дървените философи, които не познаха нищо за вируса. НОЩ спаси хиляди хора

февруари 22, 2021
doc-mangarov-pred-fakti-po-tozi-nachin-kakto-sega-vaksinirat-jivotnite-v-svinefermite-1

Мангъров: По този начин, както става сега, ваксинират животните в свинефермите

февруари 22, 2021
127a7b2ceaee4bc1805d711f39eb6ec4

Съдът обяви за незаконни арестите на Пламен Бобоков, Пламен Узунов и Илия Милушев

февруари 22, 2021
0000480294-article2

Джипита пропищяха: Искат да ваксинираме на юруш, всичко е в пълен хаос, никаква яснота

февруари 22, 2021
00

Журналистът Иво Никодимов от БНТ: Антиваксърите да бъдат вкарвани в затвора за 10 години

февруари 22, 2021