ОБЩЕСТВО

Ваксината не защитава от заразата. При мен лежи ваксинирал се преди 2 седмици, но кара по-леко болестта

Ваксината не защитава от заразата. При мен лежи ваксинирал се преди 2 седмици, но кара по-леко болестта

big_2a37

 

 

 

 

Ваксината не защитава от заразата. Тази на Пфайзер много добре действа да не боледуваме или, ако боледуваме, да е леко. АстраЗенека, за която се говорят много небивалици, е много по-прецизно направена – 63% от ваксинираните с нея не могат и да заразят друг човек. 

 

 

 

Това заяви по БНТ проф. Камен Плочев, началник на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА София. Според него срещу АстраЗенека се води война, която няма медицински аргументи. Това се отнася и за руската Спутник, руснаците направиха нещо уникално с два различни аденовируса в двете дози, подчерта проф. Плочев.

 

 

 

На ден в света се имунизират 4,7 млн. души, трябват ни 5 години , за да се ваксинират 80% от населението на земята. Това не върши работа на обикновения човек. От няколко дни има и нов щам – калифорнийски, в Тексас се откри, доста бърза стават тези мутации и обхващат големи области от генома, заяви още проф. Камен Плочев.

 

 

 

Ние сме свидетели на нова биологична форма на живот – коронавируса. Той опита веднъж, после опита чрез камилите в топлите места, сега природата успя. Не виждаме сезонност, както се надявахме, обясни професорът.

 

 

 

Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си, той има за цел да го приемем сред другите микроби и вируси в тялото на човешкия организъм. Да стане наш постоянен гост и да живеем заедно. 

Ако сме имунизирали няколко милиона души и стотина се разболеят, това е успех за медицината. В момента при мен лежи човек, ваксинирал се преди две седмици, сега лежи болен. Но го кара много по-леко, разказа Плочев. 

 

 

 

Най-голямата разлика на този тип коронавирус от другите е, че не се самоунищожи, както първите два коронавируса, подчерта проф. Камен Плочев.

 

 

 

 

„Има и други коронавируси, които не притесняват много медицината, но този притесни доста световната медицинска общественост, съответно и националната, първо, че вади масово хора от икономическото пространство и второ – че той има непредвидим ход като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства, които ние познаваме“, заяви инфекционистът.

 

 

 

И посочи, че не знаем две неща при този коронавирус – характерен симптом, който да го различава от другите респираторни вируси, и специфично лекарство, което да подпомогне неутрализирането на болестта.

 

 

62 ваксини се използват в света, 7 са международна признати официално, каза още специалистът.

Съветвам абсолютно всички да се ваксинират, и преболедувалите, категоричен бе той.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_2.jpg

Военният министър: Майор Терзиев е загинал. Съболезнования на близките

юни 10, 2021
53a69432abb04efea2cee9edb8b04441

Нинова: ГЕРБ избиха 40 000 животни без причина, това е престъпление

юни 10, 2021
991-ratio-vasil-grudev

Изхвърча и шефът на фонд „Земеделие”, сменено е цялото ръководство на „Напоителни системи“

юни 10, 2021
611c4edc039041daab6f557a902e8fbb

Кунчев: Казвам „Благодаря“ на професор Кантарджиев, но пенсионирането му е законно

юни 10, 2021
тодор стоянов рим

Дипломатически саботаж! Посолството в Рим заключено за фенове на новата власт

юни 10, 2021
big_4380

Радев за инициативата „Три морета“: Нито е съюз, нито е военен, нито е срещу Русия

юни 10, 2021