СВЯТ

Доклад на СЗО: 14 държави “свободни от COVID” – никога не са познавали вируса

Доклад на СЗО: 14 държави “свободни от COVID” – никога не са познавали вируса

 

88d680b0cddb4e3d8feff40c90ca51c6

 

 

Четиринадесет държави в света никога не са познавали коронавируса, разкрива доклад на Световната здравна организация, изготвен една година след началото на пандемията, която зарази над сто милиона души и уби 2,3 милиона, съобщава АНСА, цитирана от БГНЕС.

 

 

 

От Американска Самоа до Света Елена, дванадесет от тези „свободни от Covid“ места са острови или островчета на хиляди и хиляди километри от брега, които от самото начало прилагат много строги политики за влизане, затваряйки се за външния свят.

 

 

 

 

По отношение на другите две, Северна Корея и Туркменистан, научната общност е скептична. Експертите се съмняват в точността на техните здравни данни и готовността да бъдат направени публично достояние.

 

 

 

 

Съставени от 15 малки острова в южната част на Тихия океан на повече от 3000 километра от Нова Зеландия, островите Кук успяват да се спасят от коронавируса, като налагат задължителна карантина за влизане и временна забрана за лодки в пристанищата му, включително круизни кораби.

Строги правила и за Американска Самоа в южната част на Тихия океан, която преди година затвори границите дори за жители, които са в чужбина. Островитяните успяха да се върнат у дома едва преди две седмици.

 

 

 

Науру, третата най-малка държава в света близо до Кирибати, също беше спасена от Ковид. Много бедни, с най-голям брой хора с наднормено тегло в света и продължителност на живота по-малко от 50 години, ако вирусът беше пристигнал, щеше да бъде фатално.

 

 

 

 

Палау, съставен от 300 острова и близо до Филипините, освен че не е регистрирал случаи на коронавирус, може да бъде една от първите страни в света, които ваксинират цялото население.

 

 

 

 

В Света Елена, британска територия в Атлантическия океан и едно от най-отдалечените места в света, са наложени тестове за пристигащите и напускащите острова. Определено облагодетелствани от географското си положение, от Тонга до Тувалу тези територии успяха да се спасят от пандемията само по този начин: чрез затваряне на пристанища и летища, налагане на карантина и в някои случаи блокировки.

 

 

 

 

Ситуацията е различна в Северна Корея и Туркменистан, чиито данни са оспорени от научната общност. Ким Чен Ун наложи много строги ограничения върху населението, които допълнително повлияха на икономическа ситуация, която вече е в критични условия. Освен това за някои фактът, че граничи с Китай и Южна Корея, прави липсата на случаи на Covid малко вероятно.

 

 

БГНЕС

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

big_78

НАТО се ожали: Вдигнахме наши самолети 10 пъти в един ден за прихващане на руски изтребители

март 30, 2021
1615476206_9

GUARDIAN: Ваксините срещу COVID-19 могат да се окажат неефикасни след една година

март 30, 2021
smeniha-imeto-astrazeneca-046

Смениха името на ваксината AstraZeneca след зачестилите случаи със страничните ефекти

март 30, 2021
big_3403

Разрешение от ЕС ли?! 1 млн. дози от ваксината „Спутник V“ тръгват към Австрия

март 30, 2021
1cfe0906eb2ecbd74d62f4ae7335fc96

Кошмарна новина от Австрия: 52-ма починали след ваксиниране с Pfizer

март 30, 2021
peskov.1jpg

Кремъл: Няма да позволим САЩ да говорят с Русия от позиция на силата

март 30, 2021