Политика

Нинова: Веднага да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборите

Нинова: Веднага да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборите

ninova-vednaga-da-se-vnese-predlojenieto-ni-za-videonabludenie-na-izborite-1

 

 

 

Настояваме веднага в парламента да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборния ден, броене на бюлетините и съставяне на протоколите. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди началото на среща с партии и организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори, цитирана от Агенция „Фокус“.

По думите ѝ управляващите се страхуват от истината за изборите и поради тази причина няма движение по предложението на левицата, което беше внесено на 21 януари.

„Днес е поредната ни среща с партии и граждански организации с общ фронт за честни избори. На днешната среща са поканени 12 организации. Ставаме над 50, които приемаме декларация с общи принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори.

 

Всички ние настояваме веднага в парламента да се внесе за разглеждане нашето предложение за видеонаблюдение на изборния ден и по-точно за броенето на бюлетините вечерта и съставянето на протоколите. Нашият законопроект е внесен на 21 януари и до ден днешен няма движение по него.

Въпреки настояването ни, нито правна, нито друга комисия го е разгледала. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да предвиждат въпроса за видеонаблюдението. За всички тези организации, с които общуваме, над 50, въпросът е изключително важен и ще настояваме и ще внесем и обща декларация в парламента веднага да бъде гледан текстът за видеонаблюдение на изборите“, посочи Нинова.

По думите на лидера на опозицията не е проблем предложението да бъде прието до 4 април, когато са парламентарните избори.
„Когато има лобистки закон, сме виждали ужасяващи практики: да се гледат на 2 четения в един и същи ден без възможност да внасяме предложения между първо и второ четене. Когато управляващите искат, могат да го направят. Мисля, че има достатъчно парламентарно време. Това е един текст в Изборния кодекс, който ние искаме да променим. От страна на технологията няма никакъв проблем“, добави Нинова.

Тя припомни, че на срещите за честни избори са били поканени представители на „Демократична България“, както и Мая Манолова.
„Имахме разговор с „Демократична България“. Разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище. Да си помагаме взаимно ние с нашите членове в секционните комисии: със застъпници и наблюдатели и тяхната платформа, която създадоха – „Ти броиш“. С „Демократична България“ ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата. Мая Манолова нито отговори, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея“, допълни лидерът на БСП.

 

loading...
Политика

More in Политика

701330

Караянчева: Имам очи да ходя по селата и да помагам. Срещам гора от аплодисменти

март 29, 2021
3e2c236dbe104dbab9ac1e3f00c06dc4

COVID помощи: Държавата ги дала, държавата си ги взела

март 29, 2021
big_1

Цветанов: ГЕРБ контролират целия държавен ресурс. Възможни са всякакви сценарии

март 29, 2021
big_3

Икономическият министър: По време на криза ние единствени в света вдигнахме заплатите с 10 %, включително и в частния сектор

март 29, 2021
big_51

Властта мълчи предизборно ще удължава ли мерките и извънредната епидемична обстановка

март 29, 2021
big_big_768x_8_74e

ГЕРБ определиха действията на Дионисий пред дома на Борисов като „сатанински“ и внесоха писмо в Светия Синод

март 29, 2021