Здраве

Огласиха резултатите от мащабно изследване за ваксината на Pfizer/Biontech в Израел

Огласиха резултатите от мащабно изследване за ваксината на Pfizer/Biontech в Израел

 

980x551_1606843672

 

 

 

Изненадващ лъч надежда в борбата срещу коронавируса – ваксината Biontech не само работи срещу болестта, но и предотвратява заразяването с нея, съобщиха Вероника Хакенброх, Мартин Мюлер и Томас Шулц в „Дер Шпигел“.

 

 

 

Според първоначалните резултати ваксината от Biontech и нейния американски партньор Pfizer очевидно до голяма степен предотвратява предаването на коронавирус. Заключенията са от голямо изследване, проведено съвместно с израелското министерство на здравеопазването.

 

 

 

Установено е, че ваксината е 89,4% ефективна за предотвратяване на инфекции сък Sars-CoV-2. За по-нататъшния ход на пандемията това послание може да бъде решаващо по няколко начина.

 

 

Около една трета от населението в Израел вече е ваксинирано. Ето защо беше възможно за първи път да се наблюдава на широка основа как действа ваксината и влияе върху пандемията. Като цяло в проучването очевидно са включени данните от около 1,7 милиона ваксинирани.

 

 

 

Резултатите бяха очаквани с нетърпение, тъй като клиничните изпитания за одобрение на ваксините само изследваха колко ефективно се борят с болестта Covid 19. По-рано не беше ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса.

 

 

 

 

Очакванията бяха сдържани и дори шефът на Biontech Угур Шахин предполагаше, че ваксината му може да предотврати най-много 60% от инфекциите.

 

 

 

 

Резултатът всъщност беше изненадващо ясен: Докато само 1842 инфекции на Sars-CoV-2 са се появили в групата на хората, които са били ваксинирани два пъти, което съответства на честота от 11,5 на 100 000 човеко-дни – т.е. 11,5 инфекции на 100 000 дни, в контролната група на неваксинираните е имало 76 797 инфекции, което съответства на честота от 114,4, която е около десет пъти по-висока.

 

 

 

 

Практическите данни от Израел показват намаляване на инфекциите при все по-големи слоеве от населението. Това предполага, че ваксинираните хора не само се предпазват, но и предпазват другите.

 

 

 

 

Изследването все още предстои да бъде публикувано на сървъра за предпечат и в специализирано списание. Поради тази причина подробните данни все още не са коментирани от Biontech и Pfizer. Почти 22-страничните заключения обаче станаха известни в Израел.

 

 

 

Фактът, че ваксината Biontech не само е предотвратила симптомите на болестта Covid-19, но очевидно е предотвратил и инфекцията със Sars-CoV-2 в Израел в почти 90 процента от случаите, е добра новина по няколко причини.

 

 

 

 

Ако резултатите от Израел бъдат потвърдени, новата фаза на пандемията, започнала с масовата ваксинация, вероятно ще бъде по-малко опасна. Ако ваксинацията беше само за защита срещу симптомите на Covid-19 в голям процент от случаите, в най-лошия случай ваксинираните биха могли да се превърнат в армия от асимптоматично заразени хора, които, мислейки, че са в безопасност, заразяват други.

 

 

 

 

Тогава самите имунизирани ще бъдат защитени от сериозно протичане на болестта – но всички останали, докато не бъдат сами ваксинирани, са още по-изложени на риск.

 

 

 

Ако, от друга страна, почти 90 процента от ваксинираните всъщност вече не заразяват със Sars-CoV-2, ще бъде много по-лесно да се контролира пандемията през следващите няколко месеца, а ограниченията за контакти може би биха могли да бъдат облекчени и по-рано.

 

 

 

 

Перспективите също се подобряват в дългосрочен план. Защото само с ваксина, която предпазва от инфекция, може да се постигне нещо като колективен/стаден имунитет – състояние, при което толкова много хора от населението са имунизирани, че е малко вероятно заразеният човек да срещне много хора, които да зарази. Веригите за заразяване биха се скъсали много по-бързо и тези, които не са били ваксинирани, биха били много по-добре защитени от сегашните.

 

 

 

Проучването от Израел предоставя и други обнадеждаващи констатации: Високата ефективност срещу Covid-19, установена в клиничните проучвания, е потвърдена: при симптоматични заболявания тя е била 93,7%. Не беше възможно обаче да се проучи дали това се отнася и за южноафриканския вариант – случаите бяха твърде малко.

 

 

 

 

Тези данни могат да бъдат събрани, тъй като Израел има силно дигитализирана здравна система и отчасти дори – анонимизирани – могат да бъдат включени данни от коронални тестове в реално време. Почти всички граждани имат и електронни здравни досиета.

 

 

 

Още на 6 декември Израел стартира националната си програма за ваксинация – тя е насочена към хора на възраст 16 и повече години – 6,4 милиона граждани или 71 процента от общото население на страната. По това време Израел беше силно ударен от коронавируса. Страната беше отцепена на 8 януари; само на 20 януари са докладвани 10 213 нови инфекции.

 

 

 

Степента, до която ваксинациите влияят върху степента на инфекция, е показана впечатляващо от следните цифри: до 6 февруари са били ваксинирани 71,5% от населението на възраст 65 или повече години.

 

 

 

Резултатите от настоящата оценка могат да бъдат обобщени така: колкото повече хора са били ваксинирани с две дози ваксина Biontech / Pfizer BNT162b2, толкова по-ниска е честотата на инфекциите на Sars-Cov-2 в Израел и по-лекото протичане на заболяването. По-голямата част от хората, хоспитализирани с Covid-19 по време на проучването не са били ваксинирани.

 

 

 

 

Междувременно израелското министерство на здравеопазването обяви, че от неделя ще бъде въведен специален пропуск, който позволява на ваксинираните и възстановените да посещават културни събития, синагоги и фитнес зали, както и други места.

 

 

 

 

 

Този т. нар. „зелен пропуск“ трябва също да даде възможност за посещения в ресторанта. „Ето как ще изглежда първата стъпка към нормалността“, заяви израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн.

 

 

 

 

Изискването за маска обаче остава и за ваксинирани хора. Няма друг начин да се защити здравето на всички, заяви израелското правителство.

 

Блиц

loading...
Здраве

More in Здраве

1583748953_d90964cefadf8e2f3c8d0873087ae1ca0311

Невероятни новини за пилешкото месо

февруари 19, 2021
1280-840-kantardzhiev

Ново 20: Откриха опасна коинфекция – Ковид в комбина с друг вирус, поваля възрастни хора и бебета

февруари 12, 2021
a352d92f436d4d6fb83727e8413ccac6-6186272

Домусчиев пуска ивермектина в аптеките за 50 лева, ето какви са дозите за прием

февруари 11, 2021
1a40eb1f5ea6434d9d33affd1d31ffcf

Учени бият тревога – коронамутациите извират от хора с потиснат имунитет

февруари 10, 2021
big_1e61

Вирусолог: Пазете се! К-19 поваля с нови симптоми, загубата на вкус и обоняние вече са в миналото

февруари 10, 2021
php4lkop3_800x_

Учените установиха: Дали покойният е починал „от Ковид-19“ или „с Ковид-19“?

февруари 6, 2021