СВЯТ

ООН се събуди: Светът е изправен пред пандемия от нарушения и поругаване на човешките права

ООН се събуди: Светът е изправен пред пандемия от нарушения и поругаване на човешките права

acb2b91fada54150811f973b3677ff59

 

 

 

Според генералния секретар на ООН коронавирусът е използван от правителствата по света като претекст за възпрепятстване на свободата на словото

 

 

 

Сблъсъкът с пандемията от COVID-19 промени облика на света и предизвика хаос за националните здравни системи, последвани от икономическа и социална криза. Дори след ваксинацията на населението и евентуалната победа в борбата с него, светът ни е на прага на друга пандемия – от поругаване на правата на човека. В това е убеден генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

 

 

 

В интервю за „Гардиън” той казва, че пандемията от COVID-19 е върнала години напредък в областта на правата на човека и че злоупотребите през последните няколко месеца са „процъфтявали”, защото бедността, дискриминацията и други нарушения на правата на човека са създали огромна нестабилност в нашите общества, предава bTV.

 

 

Животът на стотици милиони семейства е обърнат с главата надолу от загубата на работните места, увеличаване на дълговете и невъзможността за изхранване на семействата.

 

 

 

Атака срещу свободата на словото

 

 

Неотдавнашен доклад на неправителствената организация „Хюмън Райтс Уотч” установява, че поне 83 държави са използвали пандемията като оправдание за атака срещу свободата на словото.

 

 

Според Гутериш се наблюдават глобални репресии срещу активисти на опозицията и защитници на правата на човека, засилени атаки срещу журналисти и действия за ограничаване на свободата на словото, цензура на медиите и въвеждане на екстремни мерки за наблюдение.

 

 

Китай е обвинен в особено груби нарушения, включително онлайн цензура, неправомерното видеонаблюдение и арест на податели на сигнали за COVID-19.

 

 

Китайският режим заплаши, арестува и заглуши граждани и журналисти, които се опитаха да предупредят или да докладват за пандемията. Имаме сериозни опасения, че внедрената от тях технология за видеонаблюдение на населението като част от усилията за борба с COVID-19, може да бъде използвана за по-нататъшно нарушаване на правата на човека “, казва Бенедикт Роджърс, изпълнителен директор на „Хонк Конг Уотч”.

 

 

 

Според експерти правителствата не успяват да гарантират основни права на своите граждани за здравеопазване, образование и равенство, като най-силно удрят най-бедните и маргинализирани общности.

 

 

 

Гутериш заявява, че неспособността да се осигури справедливост в усилията за ваксинация е „последното морално възмущение“, породено от пандемията. Според него ваксините не стигат до всички нуждаещи се, а се разпределят сред по-богатите страни и трябва да се вземат спешни мерки за реорганизация на ваксинирането по всички краища на света.

 

 

 

COVID-19 има катастрофално действие за развиващите се страни

 

 

 

Икономическото въздействие на пандемията се усеща най-остро в развиващите се страни. След години напредък в изкореняването на бедността, миналата година пандемията изтласква 124 милиона повече хора под прага на бедността. Според данни на Световната банка повечето от тях живеят с по-малко от 1,90 долара на ден.

 

 

 

Според ООН въздействието на пандемията върху образованието също е „катастрофално“, тъй като затварянето на училищата засяга около 1,6 милиарда деца и по-специално момичетата, които вероятно ще отпаднат от образователната система. Това ги прави уязвими за детски бракове, ранна бременност и домашно насилие.

 

 

 

 

Насилието срещу жени и момичета във всички форми нараства рязко – от домашно насилие до трафик, сексуална експлоатация и детски бракове. В момента неравенството между половете е най-големият бич в света за правата на човека“, казва Гутериш.

 

 

 

По думите му са нужни глобални действия за справяне с проблема и възстановяване на щетите от пандемията.

Вирусът заплашва всички. Правата на човека издигат всички„, категоричен е генералният секретар на ООН.

 

Би ти ви, Дунав мост

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

big_1e61

СЗО обяви, че пандемията ще приключи през 2022 година

февруари 22, 2021
bryuksel-predlaga-minimalni-zaplati-633

Брюксел предлага минимални заплати за цяла Европа! Ще доживеем ли?

февруари 21, 2021
balgarki-omajeni-v-dubai-sashto-imat-seriozni-problemi-1

Българки, омъжени в Дубай, също имат сериозни проблеми

февруари 21, 2021
560x315

Бил Гейтс: Всички богати държави трябва да преминат на 100% към синтетично месо

февруари 21, 2021
ostraniha-politsai-rabota-zashtoto-842

Отстраниха полицай от работа, защото целуна жена, вместо да я глоби! СНИМКИ

февруари 20, 2021
covidism-zombies

Защо новият Ковидизъм е по-опасен от някогашния Комунизъм

февруари 20, 2021