Европа

Австрия и Чехия обмислят да закупят от руската ваксина

Австрия и Чехия обмислят да закупят от руската ваксина

 

53277727_303

 

 

 

Все повече европейски държави обмислят да се снабдят с руската ваксина „Спутник V“.

 

 

 

 

Австрия например е готова да произвежда както руската, така и китайската ваксина срещу COVID-19. Това обяви Себастиан Курц в интервю за вестник „Велт ам Сонтаг“.“Австрия задължително ще се постарае да осигури  производствените мощности на подходящи местни компании за производство на руски или китайски ваксини. Както и за производители от други страни“, казва Курц.

 

 

 

 

Австрийският канцлер също така подчертава, че най-важното за ваксините е тяхната „ефективност, безопасност и достъпност“, а не воденето на „геополитически битки“ заради тях. На въпрос дали самият той би се ваксинирал със „Спутник V“, Курц отговаря, че би го направил, ако препаратът бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Австрийският канцлер заяви също, че ЕМА ще трябва да разгледа заявленията за регистрация в ЕС на руски и китайски ваксини срещу коронавирус, както и че не трябва да има „геополитически табута“ по този въпрос.

 

 

 

 

Чехия пък обмисля да закупи от руската ваксина, без да се иска непременно разрешение от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

 

 

 

 

„Експерти от чешкото министерство на здравеопазването проучват правните аспекти на възможността за директна покупка на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“, заобикаляйки органите за регистрация в ЕС“, съобщи РИА Новости, цитирайки пражкото електронно издание Seznam. „Ако чешкият лекарствен регулатор се противопостави на този въпрос, разрешението за употребата на ваксината ще бъде дадено от Министерството на здравеопазването. За това ще се използва параграф 8 от Закона за лекарствата, който разрешава използването на лекарства в Чешката република като държавата поема отговорност за това“, пише изданието.

 

 

 

 

Руската ваксина „Спутник V“, към която на Запад първоначално се отнесоха със скептицизъм, се превърна в световен фаворит в борбата с пандемията, пише Блумбърг. В материала се отбелязва, че след публикуваните в медицинското списание „The Lancet“ резултати от третата фаза на клиничните изпитания, държавите са започнали да се редят на опашка за доставки на препарата. „Спутник V” има 91,6 % ефективност срещу симптоматичен COVID-19, припомня Блумбърг.

 

 

 

В материала се подчертава, че в глобалната битка за победа над пандемията „ваксинационната надпревара“ придобила геополитическо значение: правителствата се опитват да преодолеят огромните социално-икономически загуби след въвеждането на ограничителните мерки. Това дава предимство на Русия като една от страните, в която учените успяха да създадат качествена ваксина.

 

 

 

Най-малко 19 страни са одобрили руската ваксина, включително Унгария, която е член на Европейския съюз. Други ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до издаването на разрешение за използването на препарата.

 

 

Сега

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024