СВЯТ

Байдън предупреди Путин, че ако нападне една страна, напада НАТО

Байдън предупреди Путин, че ако нападне една страна, напада НАТО

201111092017

 

 

 

В речта си по време на Мюнхенската конференция по сигурността американският президент Джо Байдън подчерта непоклатимия ангажимент на САЩ към сигурността на НАТО и Европа и отправи остри думи към руския президент Владимир Путин.

 

 

 

Съединените американски щати запазват ангажимента си към член пети на Организацията на Северноатлантическия договор. „Това е гаранция, че атака срещу един е атака срещу всички. Това е нашият непоклатим обет”, заяви Байдън, който за разлика от своя предшественик Доналд Тръмп поставя сигурността на натовските съюзници като основен приоритет в управлението си.

 

 

 

В речта си Байдън заяви, че Русия се опитва да подкопае единството на НАТО. Острите му думи за Владимир Путин и подкрепата за Украйна отбелязаха още един ярък контраст с Тръмп, който избягваше всякаква пряка критика към руския президент и използваше подкрепата на САЩ за Киев като лост, за да се опита да получи компрометиращи материали за Байдън.

 

 

 

„Путин се стреми да отслаби европейския проект и нашия съюз (НАТО). Той иска да подкопае трансатлантическото единство и нашата решителност, защото за Кремъл е много по-лесно да тормози и заплашва отделни държави, отколкото да преговаря със силна и обединена трансатлантическа общност. Ето защо отстояването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна остава жизненоважна грижа за Европа и Съединените щати“, каза Байдън, цитиран от „Гардиън”. Макар Украйна да не е част от НАТО, Байдън изрази подкрепата си към Киев.

 

 

 

Американският президент каза още, че демократичният прогрес на много место, включително Европа и САЩ, е „подложен на атака”. Байдън подчерта, че „трябва да се борим за демокрацията и да я защитаваме”. „Аз съм човек, който си държи на думата. Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад”, добави още президентът. Байдън заяви в речта си, че „трябва да се подготвим за дългосрочна стратегическа надпревара с Китай”.

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024