Политика

Близка на Борисов репортерка най-сетне е уредена на работа в Брюксел

Близка на Борисов репортерка най-сетне е уредена на работа в Брюксел

 

снимка-15-800x450

 

 

Някогашната репортерка от “24 часа” и автор на книгата за Бойко Борисов “Бойко, който винаги се завръща” Кристина Кръстева е назначена на работа в Представителството на България в ЕС в Брюксел.

 

 

 

Това се случва след потаен конкурс, след като първият опит да бъде уредена през лятото на 2020 г. предизвика вниманието на медиите и нейната кандидатура бе демонстративно отхвърлена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Съобщава сайта euractiv.bg

 

 

 

Кристина Кръстева бе политически репортер във вестника и не е известно да се е занимавала активно геополитически, икономически и инфраструктурни въпроси. Нито да има такова образование. В Брюксел тя ще съветва държавата ни по следните въпроси: “макрорегионални стратегии, структурни мерки, крайно отдалечени райони, териториално сътрудничество, Дунавска стратегия, регионално развитие, Комитет на регионите”.

 

 

 

 

“Булфото” съобщава, че Кръстева и нейният съпруг са били венчани лично от Бойко Борисов, докато той е бил столичен кмет.

EURACTIV България чака отговори от министерството, както и документите около конкурса, който е откриваем единствено през кеша на Google, но не и на страницата на МРРБ.

 

 

 

Кръстева е била единствен допуснат кандидат за позицията, се разбира от малкото качени документи. EURACTIV не успя да открие крайното класиране на сайта на министерството, но името й вече фигурира в екипа на българското представителство.

 

 

 

В края на юли миналата година тя стигна до финалната права в същия конкурс, но не бе класирана, след като “Биволъ” и EURACTIV България съобщиха за предстоящото ѝ назначаване. Тогава конкурсната процедура приключи без класиране, защото никой от явилите се кандидати не се е представил успешно, съобщи министерството.

 

 

 

 

През ноември 2020 г. обаче е обявен нов конкурс за длъжността главен експерт – представител на МРРБ в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Четирима кандидати са допуснати по документи и следващият етап от процедурата е да представят концепция. След това Кръстева остава единствен кандидат. Нейната концепция на тема “Ролята на МРРБ при подготовката на новия програмен период, отчитайки новите реалности, свързани с европейската политика за развитие на регионите в ситуацията на усложнена пандемична обстановка” е оценена с 4,50. Такава бе оценката на Кръстева и на концепцията за първия конкурс.

 

 

 

 

Както и при първото състезание, и за второто не е ясно как Кръстева изобщо достига до последен кръг в конкурса, който изисква 4-годишен стаж в сферата на регионалното развитие.

 

 

 

За позицията на Кръстева се изисква професионален опит в областта на регионалната политика, регионалната икономика, оперативните програми и програмите за териториално сътрудничество или в областта на сътрудничеството със службите на европейските институции и органите на ЕС за осъществяване на политиката за регионално развитие и/или европейско териториално сътрудничество.

 

 

 

Основната заплата може да варира между 660 лв. и 3200 лв. Има обаче и огромни командировъчни. Те се определят по наредбата за командировъчните при задграничен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Белгия базата е 111 евро на ден.

 

 

 

 

Размерът на командировъчните се увеличава за всяко дете до 18-годишна възраст, както и за деца над тази възраст, които учат. За неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования се дават 16 на сто от базисния размер. Наредбата предвижда и средства за покриване на разходи за детска градина, за начално, основно и средно образование на децата на дългосрочно командированите служители.

 

 

 

 

Апогеят на една славна журналистическа кариера

 

 

 

 

Назначаването на Кристина Кръстева като експерт по регионалното развитие в Брюксел изглежда като венец на нейната журналистическа кариера. През юли 2007 г. по времето, когато Борисов беше кмет на София, Кръстева, която тогава отразяваше работата на Столичния общински съвет за в. “24 часа”, взе жилище в квартал “Борово” след сделка с кметството.

 

 

 

Кръстева бе поискала замяната, а предложението за нея бе внесено от Милан Миланов, който освен общински съветник по това време беше и лидер на Съюза на свободните демократи (ССБ) – партията на бившия кмет Стефан Софиянски.

 

 

 

Журналистиката успя да замени панелната си гарсониера от почти 44 кв. м в “Полигона” за 90 кв. метра апартамент в нова общинска кооперация в престижния столичен район “Красно село”. Квадратният метър на панела беше оценен на 980 евро, а на общинската тухла – на 722 евро. Така се получаваше по-малко за доплащане. В общинските комисии жилището беше оценено на 135 000 лева. Съветниците вдигнаха с 5000 евро и така “пазарната” цена на апартамента стана 140 000 лв., което е 70 000 евро.

 

 

 

 

По това време цените на имотите бяха в своя пик и за повечето хора беше немислимо да си купят жилище в София за под 1000 евро кв. м.

 

 

 

Кръстева бе редовен спътник на премиера Бойко Борисов в неговите пътувания по света. Накрая написа и книга за него. Сега ще го консултира и строежа на неговите магистрали.

 

 

Euractiv

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024