Политика

Борисов работи по списък с ангажименти към ДПС. Дариткова ми сподели, че се тревожи от поведението му

Борисов работи по списък с ангажименти към ДПС. Дариткова ми сподели, че се тревожи от поведението му

 

phpgvjo4p_800x_

 

 

 

Цветан Цветанов обяви сензационна новина, която има опасност да „взриви“ политическия живот в България пред изборите. Разкритието на Цветанов се отнася за топлите връзки между Бойко Борисов и една от водещите партии у нас.

 

Ето част от разкритията на Цветан Цветанов в интервю за „Дойче веле“:

 

 

 

Господин Цветанов, преди броени дни председателката на парламентарната група на ГЕРБ госпожа Даниела Дариткова нарече поведението Ви „повод за разочарование“ и Ви обвини, че работите „за ДПС“. А Вие изпитвате ли разочарование от госпожа Дариткова и от други членове на ГЕРБ, за които се смяташе, че са близки до Вас?

 

 

 

 

Цветан Цветанов: Не бих искал да влизам в подобен тон, за да не бъде изтълкуван като заяждане. Аз обичам винаги да се борави с факти и затова преди няколко дни споменах конкретен случай за Ягодинската пещера. В разговор с мен тогава Красен Кралев спомена всичко, което разказах при госпожа Цънцарова в bTV (в предаването „120 минути“ на bTV Цветанов заяви, че местната власт в село Борино, която е от ДПС, е искала да поеме контрола над Ягодинската пещера с помощта на министър Красен Кралев и премиера Бойко Борисов – б.р.). Така че не бих искал да коментирам поведението на Дариткова. В Смолянска община всички са разочаровани от поведението на депутатите, избрани от района. Госпожа Дариткова знае колко усилия съм полагал, за да защитя интересите на област Смолян. Самата тя е споделяла тревоги от поведението на Борисов. Лично ги е изразявала пред мен.

 

 

 

 

Кога последно сте разговаряли с премиера Бойко Борисов?

Цветан Цветанов: Предпоследно през април месец, когато имах рожден ден. А след това разговарях с него и с президента за организиране на кръгла маса на Евроатлантическия център за сигурност (неправителствена организация, учредена от Цветанов през 2019 година – б.р.). Искам да благодаря на президента и премиера, че осигуриха свои участници.

 

 

 

 

Критикувате не само енергийната политика на правителството, но и неговите обвързаности. „Когато гласуваш за ГЕРБ – получаваш ДПС“, заявихте пред bTV. Кога точно разбрахте, че Бойко Борисов работи заедно с ДПС?

Цветан Цветанов: Разбрах през времето ми като депутат, особено в последния мандат. Тази зависимост беше силно изразена. Имало е уговорка между Борисов и ръководството на ДПС, за която никой в партията не знаеше. Аз разбрах за нея година и половина по-късно. При разговорите ми с председателя на ДПС и при разговорите ми с Порожанов (министър на земеделието в кабинета на ГЕРБ от 2017 до 2019 година). Тогава разбрах, че има списък, за който премиерът Борисов е поел ангажимент да бъде осъществен веднага след изборите през 2017 година.

 

 

 

 

 

До този момент през 2018 година не сте имали информация за други договорки между Борисов и ДПС?

Цветан Цветанов: Когато колеги от парламентарната група са ми споделяли определени тревоги, винаги съм ги предотвратявал, както беше случаят с Ягодинската пещера. Убеден съм, че ще получим сериозна подкрепа от симпатизантите и членовете на ГЕРБ. Най-важното е да има хоризонт. В момента нямаме хоризонт. Имаме едно безотговорно харчене на пари. Нашата позиция беше много ясна, когато се гледаше бюджетът. А в момента в правителството не се готвят за управление. Те искат да оставят на новия кабинет големи дългове и огромен дефицит като наследство.

 

 

 

Няма никакви политики как да оцелее бизнесът. В момента политиката на правителството е да заобикаля обществени поръчки със създаване на държавни дружества като „Автомагистрали“ и „Информационно обслужване“. Доста притеснително е, че след последните промени в Закона за електронното управление всичко вече ще минава през „Информационно обслужване“. Бизнесът е против. Идеята е да има публично-частно партньорство, особено в IT сектора, където можем да се възползваме от потенциала на българските IT компании.

 

 

 

 

Кои хора и какви зависимости визирате?

Цветан Цветанов: Виждаме как с политически решения се увеличава зависимостта от Русия. Правителството например нямаше никаква позиция по темата „Скрипал“. Когато изразих позицията си като председател на парламентарна група, в същия ден премиерът каза, че се разграничава от моите думи. Никой не реагира и на случая Гебрев.

 

 

 

 

Ще ви върна пак към протестите и зависимостите отново: в отговор на гражданското недоволство през лятото бяха освободени трима министри заради подозрения за връзки с ДПС. Сред тях и вътрешният министър Младен Маринов. Вие познавате МВР добре: има ли някакво влияние ДПС в МВР?

 

 

 

Цветан Цветанов: Премиерът, който поиска оставките на министрите, много плахо, но много ясно подчерта, че тези тримата имат някаква зависимост от ДПС. Продължаването на тяхната роля в партията означава, че това са добре планирани мероприятия за внедряване на подобни хора, които да обслужват задкулисието и симбиозата ДПС-ГЕРБ. Ако това, което имам като информация, е вярно: че Владислав Горанов основно определя водачите на листи на следващите избори, а Георги Харизанов – т.нар. гражданска квота, и ако Младен Маринов или някои представители на тези сфери, за които беше споменато, че имат общо с ДПС, намерят място в листите, то думите на Борисов ще бъдат потвърдени.

 

 

 

 

Що се касае до МВР – до 2014 година бях убеден, че нямаше зависимост на МВР, както и аз не допуснах такава като министър. В периода на ГЕРБ в опозиция (2013-2014) винаги сме заявявали, че ще бъде освободен главният секретар Светослав Лазаров, който беше назначен от коалицията ДПС-БСП. Тогава беше назначен и Младен Маринов като директор на СДВР и Владимир Писанчев беше председател на ДАНС.

 

 

 

 

 

Министърът на вътрешните работи във втория кабинет на ГЕРБ – Веселин Вучков, направи предложение за освобождаването на Светослав Лазаров и подкрепи освобождаването на Писанчев. След като Вучков разбра, че нещо е договаряно без никой от ГЕРБ да знае, в това число и аз, той направи своята достойна постъпка и напусна позицията на министър.

 

 

 

 

Назначаването на Румяна Бъчварова беше трансформацията и поетапна кадрова политика, която се извършваше от ДПС, чрез ангажиментите, които вероятно е поемал Борисов. След моето излизане от парламента беше създадено дублиращото звено на НСО, обединяването на жандармерията и СОБТ (Специализираният отряд за борба с тероризма – б.р.), което не е разписано в нито един предизборен документ на ГЕРБ. Това са възможни хипотези за договореност, която е започнала да се реализира напълно.

 

Цялото интервю виж в https://www.dw.com/bg/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85-%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D1%81-%D0%B4%D0%BF%D1%81/a-56401734?fbclid=IwAR3cY3oFBxZpcI0BaoSgHPnkSF6Ugve_DbE-NInwZ1vVzjpdxGmw9tdmfZk


Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024