Политика

Борисов се „радва“ на над 70% фалшиви последователи в социалните мрежи

Борисов се „радва“ на над 70% фалшиви последователи в социалните мрежи

 

borisov-se-radva-na-nad-70-falshivi-posledovateli-v-socialnite-mreji-1

 

 

 

Много политици използват това, което Twitter нарича „манипулация на платформата“ – изкуствено надуване на популярността на акаунти или кампании чрез използване на фалшиви или автоматизирани акаунти (ботове), които следят и популяризират нечие съдържание, предаде „Епицентър“.

 

 

 

Поради начина, по който алгоритмите на социалните медии работят за популяризиране на съдържанието, политическите послания с изкуствено висока ангажираност, генерирани от фалшиви последователи, могат да достигнат по-голям обхват от реалната публика.

 

 

 

България не прави изключение в тази тенденция и на предстоящите парламентарни избори социалните платформи най-вероятно ще бъдат основната арена за сблъсък и излагане на идеите на политиците. Ограниченията за живи срещи с избирателите и предизборни мероприятия, наложени от пандемията, неминуемо ще принудят предизборните щабове да прехвърлят основния си ресурс за политически пиар на полето на социалните медии.

 

 

 

 

 

Преди дни стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се „радва“ на над 70 % фалшиви последователи в социалните мрежи. Това показва проверка във Фейсбук, Туитър и Инстаграм, извършена с инструмента SparkToro.

 

 

 

 

Разработеният от американски IT специалисти софтуер прави анализ на потребителите в Фейсбук, Туитър и Инстаграм, тяхната активност и последователи.

 

 

 

Според резултатите българският министър председател има 71.3% фалшиви последователи. Това са регистрирани акаунти, зад които обаче не стоят реални хора. Като добавим и армията от платени тролове, които се грижат под постовете на управляващите да има само положителни коментари и хвалебствия, се очертава пълната картина на класическия „политически тролинг“.

 

 

 

На по-наблюдателните потребители на Фейсбук, където Борисов има близо 300 хиляди последователи, прави впечатление, че когато премиерът пусне поредното си видео на живо от джипката, то се гледа от не повече от 1000 души. Не е трудно с просто око да се открият и троловете. – почти всички профили, които харесват статусите му, са празни и с фалшива снимка.

 

 

 

Изследване на Кьолнския център за сравнителна политика установи, че десните политици са били най-големите бенефициенти на злонамерени ботове, за да надуят броя на последователите си в Twitter в Европа. Справка в най-авторитетната и популярна платформа за анализ на последователи (followerAudit) показа, че друг шампион в тази класация е евродепутатът Радан Кънев – 25% фалшиви профили след последователите и 24% неактивни профили. Това означава, че близо 50% от последователите му за тролове.

 

 

 

 

Сред българските водещи политици засега председателят на БСП Корнелия Нинова е с нулев процент фалшиви последователи и профили в социалните медии. Явно и не се нуждае от тях като лидер на партията с най-голяма членска маса. Официалната ѝ страница във Фейсбук е чест обект на „тролски“ атаки и с наближаването на изборите на реалните ѝ последователи ще се наложи да ги отбиват все по-яростно, допълват колегите от „Епицентър“.

 

Факти бг, Епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024