Политика

Каракачанов: От следващата учебна година децата от 8 до 10 клас отиват на военно обучение

Каракачанов: От следващата учебна година децата от 8 до 10 клас отиват на военно обучение

 

2111700444

 

 

От идната учебна година децата он 8 до 10 клас ще преминават военно обучение. То ще трае една седмица. Програмата е качена за обществено обсъждане на сайта на МОН.

 

 

 

„Тази подготовка е важна за житейските умения на младежите“, коментира за БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Когато говорим за военно обучение, става въпрос и за оказване на първа помощ и други необходими знания, които да ти се наложи да ги приложиш в живота. Да вземем дори нещо по-елементарно – да се научат как да си палят огън, как да го гасят, как да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това елементарно нещо да научат, ще им бъде полезно“, посочи той.

 

 

 

Пилотно през лятото на миналата година 20 момичета и момчета от девети и десети клас от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново минаха за пет дена основните дисциплини по начална военна подготовка в първия такъв курс в страната за последните 20 години. Обучението се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“.

 

 

 

След този пилотен курс военният министър заяви, че е получил много добри отзиви с искане това обучение да бъде продължено.

 

 

„Буквално имаше лично до мен множество предложения от други училища в цялата страна, има интерес, то е и въпрос на инициативност на самите учители. Отделно, освен училища – родители в личен план с похвали  за това, което са видели през медиите и са научили през социалните мрежи за това, което се случи в Търново, с, така да се каже, поощряване на едно подобно действие от страна на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието“.

 

 

 

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация.

По новата образователна програма за едноседмични теоретични и практически занятия учениците от осми до десети клас в училищата, които желаят да се включат, ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури, ще изучават историята на българската армия.

 

 

 

След проведените обучения от учениците ще се очаква да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и да се научат да работят в екип.

 

 

 

„Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е готов да посрещне гимназистите“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ и ректорът на университета и началник на Великотърновския военен гарнизон бригаден генерал Иван Маламов.

 

 

 

„Ние можем да осигурим реално началната военна подготовка, която ще представлява надграждане на това, което нашите колеги им преподават в училищата. Те ще учат строева подготовка, огнева и т.н., всичко, което по някакъв начин ще ги доближи до армията и ще ги запознае с основните дисциплини при тяхната подготовка. Аз смятам, че е важно, защото ние трябва да пазим нашите традиции. Освен това армията може да даде една много добра подготовка на тези млади хора, да ги ориентира най-малкото, а защо не някои от тях да изберат и кариерата в Българската армия“, допълни той.

 

 

 

Участието в програмата на Военното и Просветното министерства е доброволно. Практическите военизирани занятия и медицинското обслужване се поемат от военните, поясниха още военният министър Красимир Каракачанов и началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов.

 

 

 

„Ние сме готови да предоставим, защото не само теоретично да се изучават няколко часа традициите и историята на българската армия, основи на някакво военно дело, да предоставим, както и във военното училище във Велико Търново на полигона чисто практическа възможност тези деца да се обучават“, посочи още Каракачанов.

 

 

 

„Ние имаме нашите разчети, но все пак това ще бъде работен вариант с Министерството на образованието, те са си изготвили национална програма. Ние сме готови да приемем при нас средношколци, разбира се, на няколко етапа, но това предстои да бъде обсъдено с Министерството на образованието“, допълни бригаден генерал Маламов.

 

 

 

Програмата за военно обучение на учениците от осми до десети клас за следващата учебна година е разчетена за 2000 училища, годишният бюджет е 500 000 лева.

 

БНР

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024