ОБЩЕСТВО

КАТ залага още капани – купува 159 камери за скорост. Къде ще ги поставя?

КАТ залага още капани – купува 159 камери за скорост. Къде ще ги поставя?

 

kat-zalaga-oshte-kapanikupuva-159-649

 

 

МВР купува още 159 камери за скорост, които да бъдат разполагани на местата с концентрация на ПТП-та из страната, обяви началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев.

Те ще са основно мобилни, но ще има и стационарни, които също са преносими.

 

„Слагаме ги на едно място, стоят един месец и после ги местим на друго. Отчитаме, че със средствата за контрол на скоростта е много силна превенцията към хората. Ефектът от живия контрол не е толкова добър, колкото този с техническите средства“, смята той.

 

 

 

За изминалата година от пътни полицаи са връчени 223 491 електронни фиша, като за цялата 2020-та са събрани по банков път и чрез ПОС терминални устройства 116 108 102 лв., което спрямо 2019 г. е с 30 992 046 лв. повече.

 

 

 

Оказва се, че около 70% от тях са за превишена скорост.

 

 

 

 

Защо обаче катаджии разполагат радарите си на участъци с извънредни ограничения на скоростта – например 110, 90 и дори 70 км/ч по магистралите, 50 и 60 на извънградско, 30 и 40 в градовете.

 

 

 

Капани ли са това?

 

 

 

 

 

 

„Не бих казал „капани“. Най-често така наречените извънредни ограничения на скоростта са обусловени от конкретна необходимост в аспекта на опазване на живота и здравето на хората. Местата за контрол се определят след анализ на пътно-транспортния травматизъм, концентрацията на пътно-транспортните произшествия и натовареността на съответния участък. Анализът показва, че именно това са тези места с ограничение на скоростта, което е въведено с пътен знак.

 

 

 

Целта на „Пътна полиция“ на такъв участък не е да поставя капани, а да предпазва водачите от пътни инциденти. Нашият анализ показва, че контролът оказва своя превантивен ефект и на тези места пътните инциденти са сведени до минимум.  Не търсим това да тормозим хората, да се търси брой глоби. Нашата цел е превенцията. И не са постоянни тези места, на които се поставят камерите, не са едни и същи“, настоява Колев пред „Монитор“.

 

 

 

 

По думите му контролът на скоростните режими е важен превантивен метод за намаляване на транспортния травматизъм.

 

 

 

 

„Много залагаме на този метод. Не гоним да си вдигаме бройката на съставени фишове, самите камери са настроени да не снимат през 2 км/ч превишение, че да гоним някаква бройка. Давам ви гаранция за това“, отсича полицейският шеф.

 

 

Самият Колев си признава, че и той има две-три глоби за превишена скорост на магистрала „Струма“.

„Каквото е за всички, това е и за нас. Затова са ограниченията, за да се спазват“, категоричен е той.

 

 

 

Имат ли обаче право служителите на „Пътна полиция“ да използват необозначени автомобили, в които да разполагат камери за скорост?

 

 

 

„При осъществяване на контрол на безопасността на движението от страна на МВР могат да се използват служебни автомобили, без изрично да се изисква да са обозначени“, настоява Звезделин Колев.

 

 

 

А най-честата причина за произшествията през 2020 г. е заради нарушения на водачите – 5562, това са 97.41% от общия брой на тежките ПТП-та.

 

 

 

„Основно това е несъобразената скорост. Затова и нашият апел към всички водачи е да са внимателни, да спазват ограниченията, да са спокойни, да са подготвени за зимните условия и т.н.“, настоява шефът на „Пътна полиция“.

 

 

Монитор, Глас бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024