Политика

Мангъров: Първо бих уволнил Националния оперативен щаб, второ – хората да се върнат към нормален начин на живот

Мангъров: Първо бих уволнил Националния оперативен щаб, второ – хората да се върнат към нормален начин на живот

mangarov

 

 

 

 

Животът трябва да продължи и всички тези бутафорни мерки, които се прилагат със затваряне на заведения, затваряне на фитнеси, в театрите се стои през един или два стола, децата не ходят на училище – всичко това са просто нелепи, измислени и невероятно глупави мерки, казва доц. Атанас Мангъров, инфекционист и началник на COVID отделението в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, в интервю за Радио „Фокус“.

 

 

 

– Коя ваксина да изберем? Кои ваксини са по-подходящи за хора с автоимунни заболявания и изобщо препоръчват ли се? На тези и още въпроси тази сутрин отговаря инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

 

 

  • Доц. Мангъров, на първо място искам да Ви попитам трябва ли хората, които са изкарали вируса, да се ваксинират, според вас, това задължително ли е?

– Не, не е задължително, не е нужно и въобще няма смисъл. Просто това противоречи на добрата медицинска практика. Хората, които са изкарали вируса, имат естествен имунитет, който е много по-напрегнат и много по-силен, отколкото този, който се създава от ваксината, независимо коя е тя.

– По този начин антителата не могат да повлияят по никакъв начин на ваксината, така ли да разбирам, или всъщност могат?

– Антителата на ваксината могат да повлияят… Антителата, които човек има, след като е изкарал заболяването могат – специално при РНК ваксините да повлияят по неблагоприятен начин, защото при тези ваксини в клетките се вкарва чужда РНК, която води до това, че вашите клетки започват да произвеждат чужди белтъци. И когато срещу тези чужди белтъци в организма вече има антитела, възможно е да се атакуват освен тези чужди белтъци, и самите клетки, които ги произвеждат, което е хипотеза, която трябва да се провери, и то да се провери много сериозно.

 

 

 

– Доц. Мангъров, смятате ли, че има умишлено насяване на страх спрямо хората или наистина положението е толкова тежко, колкото до момента се представя, защото вече започна да се говори и за трета вълна?

–  Ами, аз не знам къде е тази трета вълна, защото виждате, че от две седмици насам процентът на новооткритите заразени – не болни, a заразени, е един и същ. Той се движи между 8% и 10%. Вчера са направени 1 825 теста и са открити 180 и няколко заразени. Ако бяха направили 10 000 теста, щяха да открият около 800 новозаразени. Т.е. за момента, въпреки очакванията, трета вълна няма.

 

 

 

 

 

–  Коя ваксина според Вас е най-подходящо да изберат хората?

–  Не е работа на хората сами да избират ваксините, които са подходящи за тях. Това е работа на тези, които купуват ваксините и които ги поставят. За съжаление, инструкции точно за това няма. Защото не е работа на един човек, който не е медицински образован, да си избира едната или другата ваксина – това е работа на лекаря, който ще му постави ваксината, и той е човекът, който носи цялата отговорност за всичко, което се случва с този, на когото е сложена ваксината след самото й поставяне.

 

 

 

 

 

 

– Оттук идва и следващият ми въпрос – какво се случва с хората, които имат различни алергии и заболявания, например от рода на хронични или автоимунни заболявания. Изобщо, препоръчително ли е за тях да се ваксинират?

– Въпросът, който стои при правенето на всички ваксини е, че когато човек не се ваксинира, има вероятност да се разболее от заболяването, за което се поставя ваксината. Това е при нормални обстоятелства. Но в случая всички тези ваксини, които се предлагат на хората в страната, са така или иначе в третата фаза от своето клинично проучване и много неща при тях са неуточнени и неизяснени, и непроверени – най-важното, поради малките срокове.

 

 

 

– Заведенията все още са затворени, въпреки че премиерът Бойко Борисов заяви, че е задължително да отворят на 1 март. Според Вас къде най-много може да се разпространи заразата?

– Тя се разпространява там, където се събират много хора в затворени пространства. Но хората няма как да спрат да живеят, няма как животът да спре заради един вирус, колкото и да е страшен, както някои се опитват да ни го представят. Просто животът трябва да продължи и всички тези бутафорни мерки, които се прилагат със затваряне на заведения, затваряне на фитнеси, в театрите се стои през един или два стола, децата не ходят на училище – всичко това са просто нелепи, измислени и невероятно глупави мерки.

 

 

 

 

 

– По тази логика, искам да ви попитам и един друг въпрос. Вие сте кандидат вече за народен представител, имате и досег с политиката – какво Вие бихте променили в здравеопазването на България?

– На първо място, бих уволнил Националния оперативен щаб, а на второ място, бих посъветвал хората да се върнат към нормалния си начин на живот, като тези хора, които са възрастни, които са болни, които имат придружаващи заболявания – трябва да се пазят и да бъдат пазени, доколкото това е възможно. Децата да ходят на училище, а тези, които се чувстват болни – да си останат вкъщи. Тези, които са много болни могат да бъдат хоспитализирани и всички останали ще ги посъветвам да продължат да живеят нормално, както се е случвало винаги досега при всички подобни епидемии, с които човечеството се е сблъсквало.

 

 

 

 

– Все пак така и не трябва да забравяме, че животът продължава. И един финален въпрос, доц. Мангъров – какво е общото между политиката и здравеопазването?

– Ами, в крайна сметка се вижда, че политиката е висшата форма на здравеопазването, защото виждате, заради всички тези нелепи политически решения се стигна до загуба на много животи, до това, че много хора се разболяха и загинаха от заболявания, при които това не трябваше да се случва. Виждате, че за миналата година за нашата страна приблизително толкова, колкото са починали от или с COVID-19, още толкова допълнително са починали от други заболявания, които биха могли да бъдат лекувани. Т.е. виждате, че едни неверни, едни нелепи политически решения водят до смърт.

 

 

 

Агенция „Фокус“

интервю на Вилислава Ветренска

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024