Политика

Моделът на комерсиалната медицина катастрофира – целта не е да оздравеете, а да ви лекуват постоянно

Моделът на комерсиалната медицина катастрофира – целта не е да оздравеете, а да ви лекуват постоянно

 

big_3115

 

 

Социологът Иво Христов обясни в студиото на „Лице в лице“ по БТВ дали светът се справя добре с пандемичната ситуация през последната година.

 

„САЩ, Китай, Русия се позапазиха икономически, но ЕС деградира доста надолу в тази класация, защото не се справи с Ковид кризата. Това показва, че при първата мащабна действителна криза – социална или здравна, Европа не се справя.

 

 

Миналата година по това време ЕС драстично проспа ситуацията в Италия. Там имаше обществени настроения за излизане от ЕС, в който се оказа, че когато хората имат нужна от европейска солидарност, те не я получават. След това имаше извинения, но вече беше късно.

 

 

 

„Въпреки това COVID истерията спомогна за решаването на една камара задачи, които в условия на политическо лицемерие и политкоректност не можеха да бъдат назовани гласно – притокът на имигранти, Европа не може да бъде обетована земя за гладните от целия свят, не е в състояние да поддържа този модел на социални щедри плащания и други“, отбеляза Христов.

 

 

 

И до сега стои драмата коя ваксина каква е – дори с т. нар. разрешения от Запад.

 COVID кризата показа, че моделът на т. нар. „комерсиална медицина“ катастрофира тотално. Очевидно е, че системата гледа на здравето като на стока и в този смисъл тя има интерес не да оздравеете, а да бъдете непрекъснато на хранилката на здравната грижа. Това е абсолютна практика и виждаме, че в България резултатът е същият“, обясни проф. Христов.

 

 

САЩ минаха 20% смъртност, повече отколкото жертвите от войните взети заедно. Явно системата, която гледа на здравето като на стока, не е за да оздравеете, а да бъдете лекуван.

 

 

 

 

 

При по-сериозна политическа криза Русия може да излъчи диктатор, и той може да бъде социално подкрепен. Путин все пак при всичките му кусури, е мек и либерален при тези имперски традиции. Хората там искат социална справедливст.“, коментира гостът в студиото.“

 

 

 

„Си Дзинпин взе връх в тази битка и беше определен курсът на страната за следващите години. Това се случи и в Русия. Когато тя работи в режим на обсадена крепост, тогава нацията се мобилизира, вертикалът на властта бива подкрепен. Русия показва смайващи постижения в селското стопанство. Страната се превърна в ней-големият износител на зърнени култури. Тоест една от слабите страни на руската икономика се оказа много силна. Стабилизира се и самият режим. За съжаление това не се случи в Европа“, отчете проф. Христов.

 

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024