ИНЦИДЕНТИ

Откриха тялото на Атанас Скатов. Непризнат и подиграван от колегите си, той остава един от най-успешните наши алпинисти

Откриха тялото на Атанас Скатов. Непризнат и подиграван от колегите си, той остава един от най-успешните наши алпинисти

 

big_big_29213b6

 

 

 

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

 

 

 

Както по-рано ви съобщихме, след неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът.

 

 

 

Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

 

 

 

След съобщение от един от пакистанските туоператори в Туитър за фатален инцидент с българина, се свързахме с фирмата-организатор. От там съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.

 

 

 

 

Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

 

 

 

 

Странно е, че въпреки постиженията си Атанас Скатов, който загина днес в подножието на К-2, ще остане непризнат от немалка част от колегите му.

Дори се появи група, чиято единствена цел, бе да му се подиграва и присмива.

 

 

Наричаха го „хималайски куфар“, „височинен турист“, разпространяваха мемчета с инфантилни смешки, омаловажаващи успехите му, вероятно от завист и комплекси за малоценност.

 

 

 

 

Но цифрите говорят, че Атанас Скатов абсолютно сам, без треньори, водачи, консултанти, съветници, наставници успя да постигне върхови резултати за българския алпинизъм.

 

 

 

 

Макар непризнат от колегите му, постиженията на 42-годишния сливналия говорят сами за себе си, че той бе един от най-успешните български алпинисти

Българинът Атанас Скатов, който днес загина при спускане от Лагер 3 до Базовия лагер в подножието на осемхилядника К-2, оставя сираче малкото си дете, което към момента живее с бившата му съпруга в Бургас.

 

 

 

 

42-годишният Скатов не бе алпинист в същинския смисъл на думата, а негови колеги го описваха по-скоро като „височинен турист“ и многократно предупреждаваха, че е действията му не са съвсем безопасни и могат да станат причина за инцидент, пише „Флагман“.

 

 

 

 

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г, в Сливен. Завършил е Аграрния университет в Пловдив с магистратура по растителна защита  като първенец на випуска. От 2001 до 2004 г. е редовен докторант в две катедри – градинарство и фитомедицина. Защитава докторската си степен през 2005 г.

 

 

 

 

Интересен факт от биографията му, за който той самият признава в интервю за Флагман.БГ е, че до лятото на 2010 г. 42-годишният мъж никога не е ходил по планините и не е тренирал никакъв спорт. Той беше веган от 2012 г., а новата му любов към алпинизма го превърна в първия веган, който е изкачил Еверест. В кариерата му има и други значителни постижения. Такова е например изкачването му на седемте континентални първенци (Седем върха) между 2013 и 2017 г., което също се извършва за пръв път от българин.

 

 

 

 

През 2019 г. Скатов успя да се превърне в първия българин, изкачил 4 върха над 8000 метра в рамките на една календарна година, което е друго историческо постижение. На 15 май 2019 г. той покори връх Кангчендзьонга (8586 м); на 12 юли – връх Гашербрум I (8080 м); на 18 юли – връх Гашербрум II (8034 м); и на 3 октомври – връх Дхаулагири (8167 м).

 

 

 

 

 

След това историческо постижение Скатов посети Бургас в края на 2019 г., за да изнесе лекция за това как е постигнал такъв успех. Основните въпроси по време на лекцията бяха свързани с това как може човек без никакви знания и умения в алпинизма да постигне най-високите резултати за България? 42-годишният сливналия успя да направи това абсолютно сам, без треньори, водачи, консултанти, съветници, наставници и всякаква вид друг помощ и курсове в планинарството и алпинизма. Точно затова обаче приживе той бе критикуван от редица други български алпинисти, които неведнъж са изказвали своите опасения, че Скатов може да пострада.

 

 

 

 

Скатов загина, правейки това, което най-много обичаше в последните 10 години – изкачването на планини и върхове. Макар непризнат от колегите си като „истински алпинист“, неговите постижения през кратката му кариера говорят само за себе си, превръщайки го в един от най-успешните алпинисти на България.
 

 

 

Ето какво пише фотографът Иван Шишев от „Етюдите на София“.

 

 

 

„Познавам Наско от 13 години. Били сме заедно на много места, във времето, когато не бе и помислял да се качва на Еверест. Но го направи! Два пъти! Огромен човек! Огромен мечтател, който успя да изкачи всеки един континентален първенец на планетата, както почти всички 14 8-хилядници. Това го направи заради вярата си – в себе си и в света. Вяра, която малко хора имат в малката ни страна.

Но кои върхове изкачи той? Ами ето кои:

– вр. Ухуру 5895 m. Килиманджаро

– вр. Елбрус 5642 m. Кавказ

– вр. Аконкагуа 6962 m. Анди

– вр. Еверест север 8848 m – 12-то българско изкачване

– вр. Карстенс пирамид 4884 m. Индонезия

– вр. Винсън масив 4982 m. Антарктида

– вр. Манаслу 8163 m Хималаи – Второ българско изкачване

– вр. Анапурна I 8091 m. Хималаи

– вр. Даулагири 8172 m. Хималаи

– вр. Макалу 8485 m. Хималаи Непал – Експедиция за 4 дни

– вр. Лхотце 8516 m. Хималаи – Второ българско изкачване

– вр. Еверест юг 8848 m. Хималаи

– вр. Денали 6197 m. САЩ

– вр. Чо Ою 8188 m. Хималаи

-вр. Канчендзьонга 8586 m Хималаи

– вр. Гашербрум I 8068 m. Каракорум

– вр. Гашербрум II 8035 m. Каракорум

– вр. Даулагири 8172 m. Хималаи

 

 

 

 

Това направи той – Атанас Скатов – за 7 години! За 7 години видя сметката на всичките! Покори ги. Изкачи ги. Човек, който преди това не се бе и замислял да се занимава с алпинизъм. Докато много наши алпинисти биха се радвали и само на един, а не на почти цялата Хималайска Корона. Направи го! И това са фактите.

 

 

 

 

Събудиха ме с новината, че е полетял в бездната, в опит да стане първия български алпинист, който изкачва зимен К2 и само месец след първото изкачване в света въобще.

Нямам какво повече добавя. Това беше Атанас Скатов! Ще се видим оттатък небесните планини!“

 

 

 

 

Съболезнования на близките на Атанас Скатов!

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024