ОБЩЕСТВО

Пуснаха инструкции за изборния ден: Хремави и кашлящи не се допускат, мерят на всички температурата

Пуснаха инструкции за изборния ден: Хремави и кашлящи не се допускат, мерят на всички температурата

 

big_14e5

 

 

Във връзка с предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 4 април, министерство на здравеопазването описа мерки срещу К19 на 12 страници, пише actualno.com.

Във всички раздели на документа присъстват познатите досега мерки: задължително носене на правилно поставени маски, дистанция и дезинфекция на ръце, машини за гласуване, повърхности и дори химикалките за подпис.

 

 

Маските ще сваляме, само за да бъдем идентифицирани, когато си даваме личната карта на секционната комисия. Това ще става на 1,5 м от членовете на комисията. Те от своя страна също трябва да избягват физически контакт и да спазват дистанция, както и да носят ръкавици, докато работят.

 

 

 

Ако някой се яви без маска да гласува, трябва да му бъде предоставена на входа на сградата, пише в указанията.

 

 

Температурата на всички ще се мери с безконтактен термометър, а хремави и кашлящи няма да бъдат допускани в избирателните секции. Това важи както за избирателите и членовете на секционни комисии, така и за всички присъстващи в изборните помещения, включително и представители на медиите.

 

 

 

Проветряването на помещенията трябва да е от 5 до 10 минути на всеки час. „Ако сградата, в която се намира избирателната секция, не позволява отваряне на прозорците, то общообменните климатично -вентилационни инсталации бъдат настроени така, че да осигуряват приток на външен въздух в помещенията, на сравнително чести периоди и да изтеглят замърсения въздух от помещенията“, се посочва в документа.

 

 

 

В указанията е предвидено и осигуряване на достатъчни количества сапун, хартиени кърпи и/или сушилни за ръце в санитарните възли. Фиксирани са и разрешените за използване дезинфектанти – те следва да са „с вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие и да саразрешени от Министерство на здравеопазването, видно от издадено разрешение за предоставяне на пазара, вписано в Регистърана биоцидите“.

 

 

 

„Тъмната стаичка да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на тъмната стаичка“, пише още в документа.

 

 

 

В текста са отделно регламентирани мерките по отношение на сградите и помещенията, на членовете на СИК, наблюдателите и застъпниците, на членовете на РИК и на избирателите. Следват указания при гласуване с подвижна избирателна кутия, при гласуване в болнично заведение, при преброяване и предаване на бюлетините.

 

 

 

Документът включва и мерки при провеждане на предизборната кампания, които предполагат физическо присъствие на участниците, както и при варианта „от врата на врата“.

 

 

 

Указанията са изпратени до всички институции, участващи в организирането на изборния процес, казват от министерството.

 

 

Инструкциите може да видите тук.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024