Русия

Русия гони трима дипломати от ЕС заради участието им в протестите в защита на Навални

Русия гони трима дипломати от ЕС заради участието им в протестите в защита на Навални

 

phpstnfqz_800x_

 

 

Руското външно министерство обяви за персона нон грата трима европейски дипломати – от Германия, Полша и Швеция, заради участието им в протестите в защита на опозиционера Алексей Навални на 23 януари, съобщи РИА Новости. 

 

 

 

 

 

Демонстрациите в подкрепа на известния критик на Кремъл са обявени за незаконни от властите в страната.

От външното министерство на Русия посочват, че подобни действия са недопустими и не отговарят на дипломатическия статут.

 

 

 

 

 

„В съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г. дипломатите, участвали в незаконни действия, бяха обявени за персона нон грата. Наредено им е да напуснат територията на Руската федерация в близко бъдеще“, се казва в комюнике на министерството, цитирано от ТАСС.

 

 

 

 

„Руската страна очаква в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия и техният персонал да спазват стриктно нормите на международното право“, допълват от ведомството.

 

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува остро действията на Русия, съобщи немското издание Die Welt. Тя нарече хода на Москва неоправдан и „още един аспект, който трябва да се наблюдава, освен върховенството на закона“. Това се случи по време на онлайн конференция по въпросите по отбраната с френския президент Еманюел Макрон в Берлин.

 

 

 

 

Кремъл предприема този ход в момент, когато върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел даде съвместна пресконференция с външния министър на Русия Сергей Лавров, предаде EU Observer.

 

 

 

 

По време на разговора двамата са обсъдили и ситуацията с Навални. Лавров е застанал срещу искането на Борел руският опозиционер да бъде освободен, изтъквайки, че Русия не е получила убедителни доказателства за неговото отравяне.

 

 

 

 

„Руските полицаи неведнъж бяха атакувани от участници в несъгласуваните протестни акции. Техните действия обаче са несъпоставими с проявите на жестокост при подобни случаи в държави от Европейския съюз и САЩ“, заявил Лавров по повод проявите на насилие и арестите по време на протестите в защита на Навални.

 

 

Оф нюз

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024