Русия

Русия е удивена от поведението на дипломат №1 на ЕС

Русия е удивена от поведението на дипломат №1 на ЕС

 

rusia-e-udivena-ot-povedenieto-na-diplomat-1-na-es-1

 

 

 

Руската страна е удивена от оценките, които ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел е дал за посещението си в Москва, те се различават от предишните му изявления. Това съобщи пред ТАСС руското външно министерство в отговор на искане за коментар на изявленията на Борел, които той публикува в своя блог след пристигането си в Брюксел, предаде агенция „Фокус“.

 

 

 

 

„Бяхме изненадани да се запознаем с оценките на Борел за резултатите от посещението, те силно контрастират с изявленията му, дадени на пресконференция в Москва“, заявиха от дипломатическия отдел. Външното ведомство отбеляза, че Борел „е имал всяка възможност незабавно да даде своя собствена оценка“ на посещението на заключителната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров. Руската страна, припомни дипломатическата служба, коментира резултатите от преговорите в присъствието на Борел.

 

 

 

 

„Никой не го ограничаваше нито по време, нито по формат. Може би при пристигането си в Брюксел на ръководителя на евродипломацията е било обяснено къде трябва да постави акцентите, но в такъв случай това само потвърждава как и от кого всъщност се формира политиката на ЕС“, отбелязват от МВнР на Русия. На 7 февруари Борел изрази мнението си в своя блог, че резултатите от пътуването му до Русия показват, че Москва не се интересува от подобряване на отношенията с ЕС. Той каза още, че Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции срещу Русия поради ситуацията около Алексей Навални, като използва нов механизъм, който предвижда ограничения за нарушения на правата на човека.

 

 

 

 

Борел беше в Русия на посещение от 4 до 6 февруари. На 5 февруари той се срещна с Лавров. Тогава ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че Европейският съюз и Русия са провели „открит и честен“ диалог по всички въпроси на двустранните отношения, включително борбата срещу пандемията и глобалното изменение на климата, възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по отношение на иранската ядрена програма, разногласия около Украйна, подкрепа от Брюксел за Навални и експулсирането от Руската федерация на западни дипломати, участвали в несанкционирани протести.

 

 

Факти бг

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024