Русия

Русия към САЩ: Прекратете безразсъдното дрънкане на оръжие в Черно море

Русия към САЩ: Прекратете безразсъдното дрънкане на оръжие в Черно море

 

big_7832a

 

 

Назрява скандал между двете държави с най-голям боен потенциал. Русия призова САЩ „да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие“ във връзка с маневрите на американски бойни кораби в Черно море. Призива публикува на страницата си в Туитър руското посолство във Вашингтон, предаде ТАСС.

 

 

 

„Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със своите собствени работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море не се нуждаят от чужда намеса“, подчертаха руските дипломати.

 

 

 

„Изглежда Шести флот на въоръжените сили на САЩ няма търпение да намери враг в Черно море. Той отчаяно търси предлог – сега открито, под прикритието на военни учения – за засилване на присъствието си в региона“, добави дипломатическото представителство на Русия, пише БТА.

 

 

 

 

Преди това пресслужбата на Шести флот съобщи, че кораби на военноморските сили на САЩ и Турция при поддръжка от два турски изтребителя Ф-16 са провели във вторник съвместни учения в Черно море, предвиждащи издирване и откриване на подводница на условен противник. В тях са участвали американските ескадрени миноносци „Портър“ и „Доналд Кук“, морски патрулен самолет „Посейдон“, турските фрегати „Оручреис“ и „Тургутреис“, два изтребителя F-16 и разузнавателен самолет.

 

 

 

Руското външно министерство нееднократно е отбелязвало, че военното присъствие в акваторията на Черно море на кораби на държави, намиращи се извън пределите на региона, не допринася за укрепването на стабилността.

 

 

 

 

САЩ настояват, че действат в рамките на Конвенцията от Монтрьо, регулираща преминаването на военни кораби през проливите Босфор и Дарданели, а самите учения преминават в международни води, отбелязва ТАСС.

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024