Криминално

Сензационно: 18 г. по-късно, разпит може да разплете убийството на боса на „Мултигруп“! СНИМКА

Сензационно: 18 г. по-късно, разпит може да разплете убийството на боса на „Мултигруп“! СНИМКА

 

18-g-po-kasno-edin-razpit-mozhe-da-493

 

Арест на молдовски бос може да разплете убийството на Илия Павлов през 2003 година. Въпреки че от фаталния ден до днес няма почти никакво раздвижване по случая, сега е вероятно да се получи такова, и то не само за смъртта на основателя на „Мултигруп“, но и за още покушения, за които се счита, че имат връзка с интереси от бившия СССР, пише „България днес“.

 

 

 

Преди няколко дни ИТАР-ТАСС предава кратко съобщение, като се позовава на свои източници в правоохранителните власти: „На московско летище е задържан московският криминален бос Григорий Карамалак, по прякор Болгар“. Впоследствие почти не се появява допълнителна информация по случая, освен че акцията е била на летище Домодедово.

 

 

 

Кратките съобщения поясняват само, че Гриша Болгар е издирван от далечната 1998 година от Интерпол по молба на молдовските власти. Задържането на боса, който е бивш борец, а в момента е и президент на Международния фонд за подпомагане на ветерани с увреждания (IFAVIS), е във връзка с изнудване и опит за убийство в периода 2016-2017 година. Името му е спрягано около различни покушения, но той винаги отрича всички твърдения.

 

 

 

 

 

Макар да е издирван на хартия от много години, Болгар се е появявал през тях на различни места и винаги е отхвърлял замесването на името му в мокри поръчки, макар според различни теории той да може да хвърли светлина върху доста убийства. След ареста на Домодедово съобщенията за заловения Болгар секват. Единствено кореспондент на ИТАР-ТАСС предава от Кишинев, че молдовските власти нямат още официално съобщение от Русия, че Болгар е открит и задържан. Освен това Виоре Ченту от молдовското бюро на Интерпол обяснява, че предаването на Болгар от Москва на Кишинев ще стане трудно, тъй като босът има и руско гражданство.

 

 

 

 

Ако все пак това се случи, при разпитите няма как да бъде подминато името на Илия Павлов и Степан Рибаков. В миналото Гриша Болгар, който има българска жилка, развива сериозен международен бизнес чрез корпорацията си „Бояна Групп“. Доставя молдовско вино за Русия, петролни продукти, има банка. От 1996 година има проблеми с властите в родината си. След тях срещу хората на Григорий Болгар са заведени двайсетина досъдебни производства, но никое не завършва с обвинителен акт. През 2004 година спецслужбите задържат Карамалак в Москва. Той трябва да бъде предаден на Молдова, но Болгар иска политическо убежище. Получава го, а след това и руско гражданство.

 

 

 

 

Година преди ареста на Болгар в Москва в София е убит най-богатият българин по онова време – Илия Павлов. Босът на империята „Ем Джи корпорация“, или „Мултигруп“, издъхва след изстрел на снайпер на 7 март 2003 г. пред сградата на „Мулти“ на бул. „Г.М. Димитров“. Убийството му и до днес е неразкрито, но около него многократно се споменава името на Карамалак.

 

 

 

Ден след покушението срещу боса молдовецът с българско гражданство Степан Рибаков е разстрелян, докато пътува с мерцедеса си. Показният му разстрел навежда криминалисти на мисълта, че той е прекият убиец на боса на „Мултигруп“, а поръчителят му го премахва, за да не бъде заловен и да проговори.

 

 

 

 

Разследването и в двете покушения не дава видим резултат. Все пак се знае, че Рибаков е много близък с Григорий Карамалак. Очакванията са, че след залавянето му Гриша Болгар може да хвърли светлина върху убийството на Павлов. В миналото молдовецът дори е сочен за поръчител на боса на „Мултигруп“.

 

 

 

Ако проговори, Григорий Болгар, който е описван като „особен човек“ и „бизнесмен с неясно минало“, би могъл да разкрие детайли около бизнесите си за търговия със селскостопанска продукция, газ и петрол с Русия. Именно търкания с Москва относно търговията с газ е основна версия за преждевременната смърт на Илия Павлов.

 

 

 

 

Иначе Гриша Болгар, който е и бивш офицер на главното полицейско управление на Кишинев, е живял известно време у нас. Макар това да става ясно чак след ареста му след убийството на Павлов, престоят на молдовеца в България е години по-рано – в края на 90-те години. Преди предходното му задържане в Русия на 15 юни 1999 г. Болгар е арестуван на киевското летище с български паспорт на името на Григорий Киров. Местната прокуратура го освобождава. За услугата се твърди, че негови помагачи плащат половин милион долара. Когато живее у нас, Болгар търгува с вино, а има интереси и към хотели във Велико Търново, към които се насочва и „Мултигруп“.

 

Глас бг

glas.bg

 

Криминално

More in Криминално

bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024
big_phps45

Горещи новини за изчезналата 17 г. Ивана, появи се следа в…

февруари 27, 2024
big_4

Ексклузивна новина за изчезналата Ивана, ето какво намериха на Е-79, преди тунела край Дупница

февруари 24, 2024