Политика

Скандалът с ОЛАФ: Кой е „крадецът“?

Скандалът с ОЛАФ: Кой е „крадецът“?

f95a37a430894aee99bbb6d4ee8001d7

 

 

 

Поредният задочен сблъсък по скандала с разследването на Европейската служба за борба с измамите.

Този път в задочен конфликт влязоха адвокатът на президентския съветник Пламен Узунов и бишият вътрешен министър Валентин Радев, пише Фрог нюз. Причината – спекулациите за това кой в крайна сметка носи вина за порочният договор, попаднал под прицела на ОЛАФ.

 

 

 

 

За мен основният въпрос в официалната позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности относно елементите на разследването? Откъде знаят? Дали подтикват разследването в определена посока, или получават информация? Има следствена тайна. Има ли теч на информация към определена политическа сила?„, тези въпроси зададе в ефира на bTV адв. Емилия Недева – защитник на президентския секретар Пламен Узунов.

 

 

 

 

По думите на юриста официално уведомление няма нито от страна на прокуратурата, нито от страна на разследващите, а медийните изявления са тези, които насочват към името на президентския секретар. Защитничката на Узунов обаче е категорична – няма как да знам.

 

 

 

 

Не мога да имам официален достъп до документи извън тези. Но по изявления в медиите на участници в процедурата разбирам, че първоначално при комисия при госпожа Румяна Бъчварова са изработени критериите за тази обществена поръчка. Поставени са наименованията. След това е имало участници. Искам да подчертая нещо – има един основен механизъм – предварителен, последващ контрол и вътрешен одит. Нито един от тях не е подал сигнал, че има нещо нередно с тази поръчка. Ако има разминавания в договореното и обявеното, както твърдят от ГЕРБ, би трябвало това да е видимо за всички участници“, категорична беше адв. Недева.

 

 

 

 

 

Кратка хронология на събитията

Миналата седмица стана ясно, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва обществена поръчка за покупка на автомобили за МВР, при която обаче е констатирана злоупотреба с европейски средства. Според институцията страната ни трябва да върне 6 милиона евро. Появиха се информации, че става дума за разследване с участието на президентския секретар Пламен Узунов – разследван от прокуратурата за злоупотреба с влияние и по казуса с братя Бобокови. Припомняме, че при безпрецедетният рейд на прокуратурата в Президентството бе претърсен именно неговия кабинет, а акцията на държавното обвинение доведе до избухването на протестите през лятото.

 

 

 

 

Официално обаче името на Узунов не се споменава. От прокуратурата също отказаха да обявят официално той ли е едно от разследваните лица.

 

 

 

 

Защо се намеси името на Узунов?

Президентският секретар е служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков, назначен от държавния глава Румен Радев. Именно Узунов поема Министерството на вътрешните работи.

 

 

 

 

Разследваната от ОЛАФ обществена поръчка пък започнала по времето на втория кабинет на Борисов и довършена впоследствие при „Борисов 3″. Првителството претърпя множество рокади през годините, но ръководството на МВР поема именно Валентин Радев в началото. Той подписва и договора за обществената поръчка.

 

 

 

 

Ето тук се появяват и обвиненията – в официална позиция от Президентството часове след избухването на скандала бяха посочени и датите на въпросния договор, като от „Дондуков 2“ напълно отрекоха, че става въпрос за проблем по времето на Пламен Узунов. На следващият ден пък реагира премиерът Бойко Борисов, който заяви: Крадецът вика „Дръжте крадеца!“. Реагираха и други лица от редиците на управляващите, които посочиха – проблемът не е кой е стартирал обществената поръчка, а кой е подменил критериите. И колелото с размяната на обвинения се завъртя отново.

Обвързващо за господин Валентин Радев да подпише договора не е решението на КЗК или на ВАС, а липсата на каквито и да било сигнали от контролните органи, че може да има нещо нередно. На 20 април е обявен изпълнителят, делото при КЗК е образувано в началото на мандата на господин Валентин Радев. Юристите в министерството активно са защитавали избора, направен при правителството на Огнян Герджиков – не е имало нито един сигнал. Ако има констатирани нередности, имало е възможност обществената поръчка да се прекрати. Такова решение може да има и след произнясянето на ВАС„, обясни адв. Недева.

 

 

 

 

Юристът бе категоричен – прокуратурата се позиционира като политически играч.

Политически чадър не може да има над институция, която няма правомощия нито по отношение на проверките, нито по отношение на разследването. Целта беше да се дискредитира президентската институция чрез делата против господин Узунов. Това е удар по устоите на правовата държава, каквито са презумцията за невиновност и разделението на властите„, категорична беше защщитничката на президентския секретар.

 

 

 

 

 

Опонира обаче Валентин Радев, който седна на стола след адвокатката.

Повече информация се съмнявам да имаме. Чета публикуваното в официалната информация на ОЛАф. Докладът е при прокуратурата. Там е написано, че става въпрос за промени в процедурата. А те са направени в служебния кабинет. Това казват от ОЛАФ. Не говорят за този, който е подписал, а прозорецът на служебното правителство. Затова съм и тук – заради позицията на президентството“, посочи бившят вътрешен министър.

 

 

 

 

„Аз съм тук, а Узунов праща адвокат“ бе повторено няколко пъти от Радев.

Радев обаче категорично заяви – немислимо било за него да смята, че може да се извърши нередност с поръчка, която касаела вътрешната сигурност на страната ни. Бившият вътрешен министър припомни, че тогава България е била обект на миграционен натиск.

 

 

 

 

„Не съм имал мисъл да седна и да проверявам обществена поръчка на правителство, назначено от първия човек в държавата. Не съм поглеждал тази поръчка с тези подробности. Не съм допускал, че може някой да направи така, че да се намали националната ни сигурност“, категоричен беше Радев

 

 

 

.

Две системи в България – КЗК и съдът казват, че всичко е окей и казваме “да, трябват ни такива автомобили”. Идваме на 4 май, поръчката е обявена на 20 април. Изпълнителят е този. Октомври месец излиза решението на ВАС и после аз подписвам. Извинявайте, но на ОЛАФ са му трябвали 2 години и половина, за да намерят пороците в този участък. Не може да се очаква, че ние, политиците, ще вникнем в това. Ако е имало такива дефекти, както казва ОЛАФ, защо администрацията е мълчала? Защо след като са били разпитвани, тези хора са мълчали?“, попита на свой ред Валентин Радев.

 

 

 

 

 

Той бе категоричен – всички, докоснали се по един или друг начин до тази обществена поръчка, трябва да се притесняват. Но посочи – неговата съвест е чиста.

 

 

 

 

Ако това ми е грешката, посипвам си главата с пепел. Трябвало е да гледам на тези хора като на престъпници ли?„, попита още Радев.

 

 

 

 

„Подразни ме позицията на „Дондуков 2“. Не може да казваш така. ОЛАФ не говори за крайните точки на обществената поръчка. Казва – вижте, има по ваше време някакви дефекти и пороци. Президентството обаче казва – да, ама вижте другите“, обясни още Валентин Радев.

 

 

Фрог нюз, Дунав мост

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024