Здраве

Учени бият тревога – коронамутациите извират от хора с потиснат имунитет

Учени бият тревога – коронамутациите извират от хора с потиснат имунитет

1a40eb1f5ea6434d9d33affd1d31ffcf

 

 

 

Над 20 мутации са открили медици и учени от Бостън при мъж на 45 години, у когото коронавирусът се е задържал цели 154 дни. Тревогата идва след подробно геномно секвениране, което специалистите са правили всеки ден на жертвата.

 

 

 

Оказва се, че бацилът е правел своите мутации, основно благодарение на супресираната имунна система на мъжа. А учените са на мнение, че неговото тяло може да се превърне в основен ключ към разгадаването на инфекцията.

 

 

 

През пролетта на 2020 г. той е диагностициран с COVID-19, лекуван е със стероиди в болницата и е пратен у дома 5 дни по-късно. Но инфекцията така и не си тръгва от него – за цели 154 дни. „Беше приеман многократно в клиниката заради симптоми, които не стихваха“, казва д-р Джонатън Ли от Харвард Медикал Скуул.  Затова и пациентът е поставен под специално наблюдение.

 

 

 

 

Но тук, уточнява медикът, не става въпрос за типичния болен с пост-ковиден синдром, нито за човек, който бавно се чисти от вируса, а след това продължава живота си по старому. Този пациент де факто е живял с растящ непрекъснато в тялото му вирус цели 5 месеца. Освен това той е запазил способността си да заразява навред за целия този период.

 

 

 

Пациентът е имал сериозно автоимунно заболяване, което е изисквало непрекъснат прием на имуносупресори. Така че, когато се заразява с коронавируса, той не успява да го пребори като човек, чийто имунитет работи.

 

 

 

 

„Ще се подобри за малко, а след това бацилът отново ще атакува и ще го докара до болестно състояние. Накрая той бе принуден да се озове в реанимацията и почина 5 месеца след първоначалната диагноза“, споделя лекувалият го медик.

 

 

През цялото това време обаче д-р Ли и колегите му се наемат да проведат експеримент, като на всеки няколко седмици взимат проби от тялото му, за да изследват геномното секвениране на вируса. И откриват шокиращи данни. „Когато видях поредицата, знаех, че ние се занимаваме с нещо изключително различно и потенциално, много важно“, казва инфекционистът.

 

 

 

 

Оказва се, че докторите са наблюдавали в почти реално време мутации на вируса в тялото на пациента им. „И вирусът не мутираше един или два пъти. А по-скоро оформи клъстер от над 20 мутации“, казва д-р Ли.

 

 

Нещо повече, лабораторните експерименти са показали, че при някои от вариантите на вируса те успяват да заблудят системата и не могат да се установят за наличие за антитела. Към края на живота си 45-годишният мъж е третиран с т.нар. вълшебен коктейл от моноклонални антитела на Регенерон (с които и бившият американски президент Доналд Тръмп бе лекуван – б.р.). „Малко след това видяхме доказателство, че вирусът се опитва да ги избегне, да им избяга, за да остане в организма“, допълва д-р Ли.

 

 

 

Откритията му са публикувани през ноември 2020 г., а малко след това пандемията от коронавируса зави остро към алармиращите данни за новите варианти – британски, южноафрикански и бразилски. Накъде води геномното секвениране при тях?

 

 

 

 

Към пациента от Бостон, чиито мутации са почти идентични. Това на практика значи, според специалистите, че имунокомпрометираните хора по света са най-опасни за възникването на нови, неконтролируеми варианти на вируса.

 

 

Лупа бг

lupa.bg

 

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023