Европа

Хаос с реда за ваксинация в цяла Европа

Хаос с реда за ваксинация в цяла Европа

a17e0cf0138d31adf302260c24bb64b3

 

 

 

 

В най-малко девет провинции на Германия се нарушават правилата за приоритетите при ваксинация – политици, духовници, пожарникари и полицаи са се ваксинирали, въпреки че не принадлежат към първата приоритетна група. Това предаде ДПА, цитирана в The Local.de.

Редът на ваксинацията е ясно регламентиран в наредбата на Министерството на здравеопазването на Германия. Първо трябва да се ваксинират хора над 80 години, както и мъже и жени, които са изложени на особено висок риск от зараза поради работата си в болници, лекарски кабинети, домове за възрастни и имунизационни центрове.

Полицейските служители и други държавни служители по принцип принадлежат към третата група, която трябва да получи ваксинация до месец юни. Въпреки това, много от тях вече са успели да се ваксинират, според съобщения от цяла Германия.

Към петък общо 3,7 милиона души в Германия са получили както първата, така и втората доза ваксина срещу Covid-19, според Statista.

Страната стартира кампанията си за ваксинация през декември, но беше критикувана за бавния темп и бюрократичните препятствия, които пречат дори на първата приоритетна група да има пълен достъп до ваксините.

Здравният министър Йенс Шпан заяви в петък, че иска да наложи глоби но лица, които незаконно прескачат опашката за ваксинации.

Според различни доклади държавни служители и политици от цяла Германия са намерили начин да се ваксинират по-рано от предвиденото.

В провинция Долна Саксония администраторът на област Пайне и заместникът му са се ваксинирали; същото се е случило в провинция Саксония-Анхалт, където в нарушение на правилата са се ваксинирали администраторът на област Витенберг и заместникът му, както и кметът и двама градски съветници в Хале. Списъкът на ваксинирани без ред включва още двама кметове и един бивш кмет в Северен Рейн-Вестфалия, областен управител и кмет в Бавария, 102 пожарникари и двама полицаи в Хамбург, 330 полицаи в областта Щендал в Саксония-Анхалт и близо 400 полицаи в Саксония.

Аугсбургският епископ Бертрам Майер и неговият генерален викарий Харалд Хайнрих също са се ваксинирали. Епархията обосновава това с аргумента, че и двамата са работили като свещеници в домове за възрастни хора.

В повечето случаи като причина за нарушаването на реда се посочва, че в края на деня са оставали неизползвани дози, които е трябвало да бъдат поставени до няколко часа, за да не станат негодни. Ако някой от записалите се за поставяне на ваксина се откаже, вероятно остават неизползвани дози. Засега няма правила за действие при такъв сценарий, отбелязва ДПА.

Факт е, че някои държави позволяват на други приоритетни групи да бъдат ваксинирани, когато има остатъци от дози.

В Берлин дозите, които не са използвани, отиват за ваксинационните екипи – които могат да включват полицаи, според държавния сенат.

В Бремен в момента служители на спасителни служби получават остатъчни бройки.

Според съобщенията в пресата там в края на януари са възникнали проблеми сред персонала на голяма болница.

Членовете на ръководството са били ваксинирани, като са изпреварили част от лекарите и медицинските сестри, които са изложени на риск.

Болницата обосновава това с факта, че ръководството трябва да остане способно да действа в случай на спешност.

В клиника в Бад Вилдунген в северен Хесен също се твърди, че двама възрастни служители са били ваксинирани преди да дойде техният ред.

В момента властите в източната провинция Тюрингия също разследват възможни нарушения в две заведения за грижи.

 

Лупа бг

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024