ОБЩЕСТВО

Чорбанов: Не очаквам шокиращо нарастване на случаите, над 50% вече срещнаха КОВИД-19

Чорбанов: Не очаквам шокиращо нарастване на случаите, над 50% вече срещнаха КОВИД-19

 

bfbfea70084e480d8c43dc9b41ece2ef

 

 

 

„Не би следвало да очакваме сериозно нарастване на случаите на коронавирус при така наречената трета вълна, тъй като с вируса се е срещало вече много над половината население“

 

 

 

 

Това е мнението на имунолога проф Андрей Чорбанов, който обясни пред Дарик, че най-висока заболеваемост в момента се наблюдава в страните, прилагали най-тежък локдаун, тъй като в тях вирусът не е разпространяван по нормалния си път, а е ограничаван.

 

 

 

По отношение на ваксините имунологът е на мнение, че трябва да се имунизират рисковите групи, хората, за чието здраве има сериозен риск, но в никакъв случай не би ваксинирал млади хора, а ученици и деца – съвсем.

 

 

 
Проф. Чорбанов, който ръководи департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, добави, че преливането на кръвна плазма с антитела не може да се нарече панацея, тъй като тя не е стандартизиран продукт и определени антитела на конкретен пациент биха могли сериозно да навредят.

 

 

 

„По отношение на колективния имунитет има много сериозни дебати и дискусии. Той се достига при някакви проценти, но все още се спори какви точно са те. Аз обаче смятам, че ние като популация в много голяма степен сме се срещали с вируса, включително и аз самият. Затова не очаквам някакво шокиращо нарастване, каквито опасения има. По-скоро вирусът ще премине през хората, с които все още не се е срещал, заради което не би следвало да очакваме някакви много високи бройки,” категоричен е той.

 

 

 

 

„По-оптимист съм от някои резултати и сметки, които се правят, по отношение на процента от населението, срещнал вируса. За мен те са много над половината население. Опитът, позован на редица статистики, показва, че страните с най-тежки мерки в момента имат много високи бройки, а причината за това е, че там вирусът не беше разпространяван по нормалния си път, а беше ограничавано неговото разпространение, след което той изключително ударно премина през населението.

 

 

 

При нас той се разпространява сред хората по-дифузно, заради което върви по-плавно и някак по-естествено. Много се надявам много скоро да сме достигнали това ниво на протекция, при което говорим за групов имунитет,” подчерта още проф. Андрей Чорбанов.

 

Дунав мост, Дарик

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024