Здраве

„АстраЗенека“ призна: Тромбозите са странична реакция на ваксината, повече засяга по-млади хора и жени

„АстраЗенека“ призна: Тромбозите са странична реакция на ваксината, повече засяга по-млади хора и жени

 

evropeiskata-agencia-po-lekarstvata-vaksinata-na-astrazeneka-e-sigurna-1

 

 

Европейската агенцията по лекарствата обяви вчера на специална пресконференция, че ваксината на „АстраЗенека“ за безопасна и ефективна, като заключи, че ползите от нея са повече от рисковете.

 

 

 

Днес предстои да се вземе решение за промяна на продуктовата информация и добавяне на някои допълнителни детайли или акценти върху безопасността. Това заяви пред БНТ българският представител в Агенцията проф. Илко Гетов.

 

 

 

„Ще бъде добавено това, че са възможни появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти, тъй като на базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време“, обясни проф. Гетов.

 

 

 

 

Всякакви кръвни заболявания би трябвало да се наблюдават, обобщи той. По думите му, тези инциденти в Европейския съюз са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и жени.

 

 

 

„Ваксинацията с „АстраЗенека“ в ЕС беше повече сред по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е точно обратното, там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни“, коментира проф. Гетов.

 

 

Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

 

 

 

„В България няма засечени реакции, ако тя не се е появила на 7 до 14 ден след първата игла, шансът е почти нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за ваксините остава в рамките на предвидимото – около 2 реакции на 1000 ваксинирани. От началото на тази седмица ваксинираните преобладават пред прекаралите заболяването, тоест, ние започваме да трупаме този имунитет“, каза още професорът.

 

 

Лупа бг

lupa.bg

 

loading...
Здраве

More in Здраве

2347eb65fd0f41d5b11e9acd8ad22a5e

Лекари посочиха кръвните групи с по-висок риск от тромбоза и инсулт

март 27, 2021
Признаци-за-тромб-които-в-никакъв-случай-не-трябва-да-игнорирате-640x427

Това са първите признаци за образуване на тромб – в никакъв случай не ги пренебрегвайте!

март 22, 2021
astrazeneca_bgnes

Норвежки учени за кръвните съсиреци: Категорично ваксината е причина за появата им

март 18, 2021
1615793214_4

Проф. Дж. Ремуци: Как да победим К-19 без болница? Капки, компреси, никакви хапове под 38,5 градуса температура

март 15, 2021
virusat-aktivizira-spiashti-558

Вирусът активизира спящи сърдечносъдови състояния. Нищо чудно да последва каскада от ефекти

март 13, 2021
orig

Кантарджиев посочи кои са първите симптоми на британския щам и как да го борим превантивно

март 10, 2021