Политика

„Ковид мярка“ анти-Радев погнуси Варна

„Ковид мярка“ анти-Радев погнуси Варна

 

33337599_1985363458447735_3675215433721446400_o

 

 

 

 

Политико-здравен сюжет ала Алеко Константинов се разигра във Варна. Местният кризисен щаб внезапно провидя в културните мероприятия заплаха за епидемичната обстановка и затвори театри, музеи, кина и галерии. Решението бе взето вчера, а само ден по-рано щабът заседава без да му хрумне подобна идея, занимавайки се с ограничения за ученици, дистанция по пазарите и т. н., пише вестник Сега.

 

 

 

Новата рестрикция влезе в сила моментално от 00.00 часа днес, за когато бе насрочено важно събитие – юбилейният спектакъл в Драматичния театър, чийто топ гост щеше да бъде Румен Радев. ДТ „Стоян Бъчваров“ чества 100-годишнина, а специално подготвяното представление „100!“ бе съобразено с датата 12 март 1921 г., когато се играе първият спектакъл във Варна. Целият колектив бе приел като признателност откликна на държавния глава лично да го уважи, а освен него щяха да гостуват театрали от страната и чужбина. Но изведнъж ограничението за работа с капацитет от 30%, което театрите спазват стриктно от есента, се оказа недостатъчно – и то при парадокса, че в рамките на „превратните“ 24 часа новозаразените с COVID-19 във Варненска област са намалели от 272 на 153 (официални данни на РЗИ).

 

 

 

 

В същото време моловете и ресторантите в града остават да работят. Не е ясно и по какъв точно начин галериите и музеите са опасни, след като към тях така или иначе липсва наплив.

 

 

 

В часовете след решението вчера нямаше човек от културните среди на града, а и сред по-широката общественост, който да не е твърдо убеден, че затварянето се дължи единствено на визитата на Радев в театъра. Управляващата партия ГЕРБ е на нож с президента, а той неведнъж е намеквал, че се саботират прояви с участието му. Хората са омерзени независимо от партийните си пристрастия. Любопитен момент е, че шеф на варненския театър е Даниела Димова, бивш общински съветник от ГЕРБ. Но тя не е партизирала честванията и няма общо с решението на щаба.

 

 

 

Колективът на театъра в момента се чувства омерзен и съсипан. Представлението бе подготвяно с много труд и настроение, рекламирано широко. Репетициите напоследък течаха според изискванията на НСО, очакваше се днес сутринта да бъде афиширана визитата на Радев. Спектакълът трябваше да се играе и снощи пред малко публика, но се провали. „Сега“ научи, че един от артистите е получил здравословни проблеми след стреса.

Извикана е била линейка. Най-вероятно представлението няма да се играе и довечера, макар пожарният вариант да предвиждаше излъчване в интернет. Актрисата и творчески директор на театъра Веселина Михалкова обобщи в социалните мрежи погнусата на колегите си, обръщайки се към хората, взели решението: „Защо заведения, магазини, молове продължават да работят, а театъра се затваря? Защо в навечерието на най-големия празник? Защо поне не го затвориха от 13-и? Защо? Театърът работеше без прекъсване през цялото време на 30%, защо сега, защо утре? Това е кощунство за град Варна! Срам ме е! Срам ме е заради вас, госпожи и господа!

 

 

 

От протокола, разпространен, може би, неслучайно от театъра, се вижда, че заседанието на щаба е свикано специално заради културните институти. В единствената точка от дневния ред шефката на РЗИ Дочка Михайлова предлага, а областният управител Стоян Пасев докладва и утвърждава преустановяването на културните и развлекателни мероприятия до 26 март. Мотивът е „наблюдаваната тенденция през последните дни” на повишаване на новозаразените и хоспитализираните с COVID-19. Решението е взето единодушно, присъствали са всички членове на щаба чрез връзка по Вайбър.

 

 

 

 

Успоредно с всичко това се разви и друг сюжет.Едва късно вчера на сайта на РЗИ се появи заповед, с която бяха обобщени решенията на щаба през двата последни дни. Преди това пазари, училища, кина и т.н. се чудеха на база на какво трябва да се реорганизират.

 

 

 

Миналата година имаше още по-тежки случаи – ограничителните мерки започваха да се налагат без съответният документ да е сведен до знанието на засегнатите.

 

 

 

„ГРАД НА ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА“

 

 

 

Всъщност човекът във Варна, който е в доста обтегнати отношения с президента Радев, е кметът и местен лидер на ГЕРБ Иван Портних. През лятото, докато течаха демонстрациите срещу правителството, Радев посети варненските протестиращи, а активистите на ГЕРБ спретнаха контрамитинг, водени от Портних. Там бе и Пасев, както и други представители на институциите. Полицията с мъка удържа контра митингът да не нахлуе при президента и хората край него. После Портних обясни, че малкото протестиращи не представлявали Варна; искал да отиде при Радев, за да му обясни, че Варна е отворен град от интелигентни хора, в който има място за различни гледни точки.

 

 

 

Трупата на ДТ „Стоян Бъчваров“ рекламираше юбилейното представление чрез весели клипчета в социалните мрежи:

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024