САЩ

САЩ заплашиха Русия с реакция когато и където те решат

САЩ заплашиха Русия с реакция когато и където те решат

 

115_2

 

 

САЩ ще предприемат „необходимите мерки“ спрямо Русия заради „агресивни действия“, заяви държавният секретар Антъни Блинкен.

 

 

 

„Видяхме различни примери на агресивни действия на Русия… Намираме се в края на разследването на кибератаките чрез фирмата SolarWinds, на намесата в изборите в САЩ, на използването на химическо оръжие при опита за убийство на Алексей Навални… Ще има цена и последствия“, заяви Блинкен в интервю за CNN.

 

 

„Ще предприемем необходимите действия по време и на място, което изберат САЩ, както по отношение на Русия, така и спрямо други страни, създаващи проблеми“, добави Блинкен.

 

 

Освен това държавният секретар увери в твърдото намерение на Вашингтон да засили противодействието на строителството на газопровода „Северен поток-2“.

 

 

„Въведохме санкции против фирмите, които участват в строителството на тръбопровода. Дадохме ясно да се разбере, че ще продължаваме да разширяваме тези санкции“, каза Блинкен, който добави, че САЩ считат „Северен поток-2“ за „лоша идея“, като подчерта, че Вашингтон се стреми неговата позиция да достигне до Берлин (б.р. – тръбопроводът трябва да свърже Русия с Германия).

 

 

„За нас (…) е важно да имаме възможност да кажем това непосредствено на нашия близък партньор Германия“, добави той.

Антъни Блинкен заяви също така, че в отношенията между Китай и САЩ се наблюдава все повече конфронтация, но има и сътрудничество.

 

 

„Не бих опростявал и не бих се спрял на едно определение. Очевидно че в тях (отношенията) има все повече аспекти на противоборство, те определено са конкурентни. Но също така в някаква степен са сътруднически“, отговори Блинкен на въпрос вижда ли Китай като „най-големия противник на САЩ“.

 

 

 

Държавният секретар на САЩ бе запитан директно дали смята престолонаследника в Саудитска Арабия – принц Мохамед бин Салман, за убиец. Но не отговори направо:

 

 

„Ежедневно по целия сват имаме работа с лидери на други страни, които вършат действия, струващи ни се осъдителни и отвратителни. Но от гледна точка на истинската защита на нашите интереси и популяризирането на нашите цели е важно да работим с тях. Престолонаследникът вероятно ще бъде лидер на Саудитска Арабия в далечното бъдеще. Ние сме силно заинтересовани, например, да сложим край на войната в Йемен, която вероятно е най-тежката хуманитарна криза в света. Това ще изисква значително участие на Саудитска Арабия“.

 

 

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън защити решението да не бъде преследван Мохамед бин Салман, който, според доклад на американското разузнаване е одобрил операцията в Истанбул по залавяне и убиване на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

 

Сега

segabg.com

 

loading...
САЩ

More in САЩ

7AE4CF72-9ED0-43E3-BF2B-AB9CFE9843B8

В САЩ бият тревога: Нещо не е наред със здравето на Байдън, да мине на тест за умствени способности

март 29, 2021
560x315

САЩ отхвърлиха поканата на Владимир Путин за публичен дебат

март 22, 2021
48d4d86a2a994ceabcd358c42921d985

Джо Байдън се препъна на няколко пъти, докато се качваше на президентския самолет

март 19, 2021
991-ratio-putin-bajdyn

Байдън с шокиращо изявление: Путин е убиец и ще си плати цената

март 17, 2021
03c456550cc86df277a83cadd13bd5de

Байдън готви рекорден скок на данъците

март 16, 2021
байдън1026764273

Байдън: САЩ няма да споделят със света нито една ваксина, докато не имунизираме всички американци

март 11, 2021