Политика

БСП: Борисов харчи държавен ресурс за предизборната си кампания, сезираме ЦИК и Европа

БСП: Борисов харчи държавен ресурс за предизборната си кампания, сезираме ЦИК и Европа

 

БСП1529939562-1529916710-2111193128

 

 

 

БСП ще изпрати сигнал до Централната избирателна комисия и европейските институции заради харченето на публичен ресурс от премиера Бойко Борисов, който не разграничава ролята си на министър-председател на страната с тази на кандидат-депутат на ГЕРБ. Това каза водачът на коалиция „БСП за България“ в 23-ти МИР София град Христо Проданов по време на пресконференция, предаде Агенция „Фокус“.

 

 

 

Според левицата обиколките на премиера из страната, правени със служебен транспорт и охрана от НСО, са нарушение на Изборния кодекс, което поставя в неравнопоставено положение останалите участници в кампанията.

 

 

 

Като най-голямата опозиционна и парламентарно представена партия предприемаме неободимите действия да сезираме съответните институции за безогледното поведение на министър-председателя, добавя Проданов.

 
„Както преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони, и той безогледно погазва всички правила и норми, които са залегнали в нашето законодателство във връзка с провеждане на предизборната кампания“, каза Проданов. Той отбеляза, че министър-председателят използва държавния ресурс да прави предизборната си кампания.

 

 
Христо Проданов заяви, че очаква от институциите Борисов да бъде наказан, че погазва законите на страната и това да престане. „Ще ви припомня, че по инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Народното събрание беше разпуснато в предизборната кампания именно за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък.

 

 

 

В този смисъл не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и общетвения ресурс да прави предизборната кампания за сметка на народа и раздавайки пари зад гърба на парламента. В крайна сметка всички ние българските граждани видяхме, че нощното шкафче му е достатъчно пълно и смятаме, че с тези средства може да поеме предизборната си кампания, а не за сметка на целия български народ“, допълни още Христо Проданов.

 
Юрисконсултът на БСП Аглика Виденова обърна внимание, че това не е първата кампания, в която първия администратор на държавата в лицето на Бойко Методиев Борисов нарушава безогледно всички закони и норми, които са плод на 30-годишен преход и борба за демокрация, плурализъм и равенство на всички граждани пред закона. Аглика Виденова обяви, че БСП е написала две жалби – едната до Централната избирателна комисия и до СЕМ. Тя допълни, че БСП ще изпрати и отворено писмо до медиите, както и тревожен сигнал до европейските институции, които имат отношение към тези теми.

 
Мирослава Гатева от Международния отдел на БСП допълни, че за оповестените нарушения на българското предизборно законодателство са сезирали Европейския парламент в лицето на неговия председател Давид Сосоли, ръководителят на Социалистите и демократите в ЕП Иратче Перес, както и ръководствата на международните организации, които имат отношение към честен изборен процес.

 

Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания, именно затова Изборният кодекс е направил изключения, заяви малко по-късно правосъдната министърка Ахладова.

 

 

 

Според нея разпоредбата на член 161, алинея 5 от Изборния кодекс много ясно казва, че министър-председателят, министрите, народните представители, президентът и вицепрезидентът през време на кампанията не излизат в служебен отпуск, било то платен или неплатен, тъй като не могат да делегират своите правомощия на други лица.

 

 

За всички други членове, които не са в тази група, важи изискването, че те са задължени в предизборната кампания да ползват служебен или платен годишен отпуск. По време на меропритиятия членовете на кабинета са задължени да са в един ден платен отпуск. Но съгласете се, че няма как да функционира Министерски съвет в случаите, в които целият Министерски съвет е излязъл в отпуск. Така че смятам, че тези твърдения не отговарят на истината, заяви правосъдният министър.

 

 

По думите ѝ, на истината не отговаря и твърдението на БСП, че „пари се раздават от джипа“. Десислава Ахладова отбеляза, че парите се отпускат по време на заседанията на Министерски съвет, като министрите решават къде и кога да отидат тези средства.

 

 

Епицентър, Фокус

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024