Европа

Дания също спря ваксинирането с „АстраЗенека“, България няма такова намерение

Дания също спря ваксинирането с „АстраЗенека“, България няма такова намерение

астра112_55

 

 

 

Още една държава – Дания, спря изцяло ваксинирането с „АстраЗенека“ до окончателно изясняване има ли проблем с партида на компанията, от която са доставени 1 млн. ваксини в 17 държави, сред които и България.

 

 

 

Националната здравна агенция на страната обяви, че временно преустановява използването на „АстраЗенека“, въпреки че не е установила връзка между случаите на тромбози и ваксинирането. След две седмици ситуацията отново ще се анализира и ще се вземе решение дали този препарат да продължи да се ползва, като от агенцията подчертават, че има свидетелства, че „ваксината е безопасна и ефикасна“.

 

 

 

 

България и още 16 държави са получателки на спряната през уикенда в Австрия заради проверка партида от ваксината на „Астра Зенека“, съобщи Европейската агенция по лекарствата.

 

 

 

Препаратите бяха изтеглени след инциденти с имунизирани жени в централноевропейската държава, единият от които фатален. Партидата е с номер ABV5300, а другите държави, освен България и Австрия, на които са доставени, са: Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция. Става дума за 1 млн. дози общо.

 

 

 

Преди Дания четири други държави спряха ваксината за проверка – Естония, Литва, Латвия и Люксембург, като с Австрия в момента шест държави вече изчакват заключенията на ЕМА преди да възобновят употребата на „АстраЗенека“ (за Австрия съобщението бе, че е спряна само въпросната партида). Българските власти обаче нямат такова намерение и днес на брифинга бе казано, че ако Европейската агенция по лекарствата каже „Спрете тази партида!“, ние ще я спрем.

 

 

 

Европейската агенция по лекарствата към момента не открива нередности. „Засега няма нищо, което да предполага, че ваксинацията е причина за смъртта на една жена и заболяването на двама души, които са получили ваксината на „Астра Зенека“ в Австрия“, съобщи институцията снощи. В изявлението се казва още, че състоянията на жените не са посочени като странични ефекти при ваксината и няма индикации, че тя е причинила състоянията им. Въпреки че на този етап дефект в качеството се счита за малко вероятен, изследването на партидата продължава.

 

 

 

Австрийският национален здравен орган преустанови употребата на партидата, след като жена на 49 години беше диагностицирана с множествена тромбоза и почина 10 дни след ваксинацията. Друга пък беше хоспитализирана с белодробна емболия – бе оперирана и се възстановява. И в двата случая иде реч за проблеми със съсирването на кръвта. „Към момента няма данни за причинноследствена връзка с ваксинацията“, заявиха малко след инцидентите от федералната служба по безопасност на здравеопазването в Австрия. И двете жени според местните медии са медицински сестри в клиниката на град Цветл.

 

 

 

Междувременно са получени сигнали за още две тромбози след ваксиниране от партидата.

 

 

ПО-СТАРИ ПРОВЕРКИ

Сигнали за смъртни случаи след ваксиниране имаше и за „Пфайзер“ в Норвегия, както и за „Пфайзер“ и „Модерна“ в Швейцария. След проверка в Норвегия бе обявено, че смъртните случаи нямат връзка с ваксината – страната имунизира първо най-възрастните, а смъртните случаи бяха в старчески домове, където и без пандемия умират седмично 300-400 души.

 

Сега

 

segabg.com

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024